Aktuális

Még a nyáron kiépítik a vezetéket a szupergyors internethez

2019. május 31.

Kis lépésekkel ugyan, de azért halad Felsőcsatáron a szupergyors internet elérést lehetővé tevő optikai kábelrendszer kiépítése. A kivitelező Vasi Full-Táv Kft. szakemberei a héten is dolgoztak a településen. Oszlopcserék is lesznek.

Tavaly év elején közöltük, hogy már Felsőcsatár határában van az az optikai kábel, ami lehetővé teszi, hogy a szolgáltató belátható időn belül szupergyors, 100 Mbps sebességű internet elérést kínáljon a település lakosságának. Az akkori ígéret úgy szólt, hogy 2018. őszéig minden felsőcsatári házhoz eljuttatják a csatlakozást. Ez az ígéret azonban nem valósult meg. A csúszást az érintettek azzal indokolták, hogy a településen, elsősorban is a szőlőhegyen, ahol szintén kiépítik a kábelrendszert, számos oszlopot ki kell cserélni. A vezetéket ugyanis a meglévő, illetve az azokat kiváltó oszlopokon viszik körbe a településen és a hegyen.

A héten a Vasi Full-Táv Kft. szakemberei a telefonközpont épületének közelében dolgoztak, földkábelt fektettek. Mint kiderült, ez is része a beruházásnak. Tőlük tudjuk, hogy nem állt le a munka, ám amíg nem történik meg az oszlopok cseréje, nem haladhatnak a kábelezéssel. Az egyik ilyen, cserére szoruló oszlopra felmutatva magyarázta el a cég munkatársa, hogy a “sürgönypóznák” rendkívül rossz állapotban vannak, szemmel látható, hogy a szóban fogó oszlop felső részén a harkály méretes lyukat vágott.

Nos, a mostani földmunka során a telefonközpontból vezették ki a csatlakozó kábelt, amit majd felvisznek az új oszlopokra. Hogy mikor, azt pontosan nem tudták megmondani, de mivel júniusban oszlopcserék miatt sorozatban áramszünet lesz a faluban, minden bizonnyal azt követően indulhat meg a kábelezés. Június 6-ától például több napon át cserélik majd az oszlopokat a szőlőhegyen. A munkások szerint vélhetően a nyár végére jut el odáig a beruházás, hogy minden ingatlanhoz kiépítik a csatlakozás lehetőségét.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!