Aktuális

Önálló intézmény lett a szombathelyi horvát oktatási központ

2019. szeptember 12.

Az idei tanévtől önálló intézmény lett az Országos Horvát Önkormányzat fenntartásában működő szombathelyi horvát oktatási központ. Az új elnevezése pedig: Mate Meršić Miloradić Horvát Óvoda és Általános Iskola.

Birtokba vette új épületét Szombathelyen a pécsi anyaintézménytől szeptemberben önállósult Mate Meršić Miloradić Horvát Óvoda és Általános Iskola – adta hírül a megyei napilap. Az ünnepélyes tanévnyitót már az egykori, 2012-ben megszűnt Szent-Györgyi Albert középiskola felújított épületében tartották.

Paukovitsné Horváth Edit igazgató az ünnepségen úgy fogalmazott: a tanévzárón még a pécsi Miroslav Krleza horvát iskola tagintézményének óvodásaitól és kisdiákjaitól búcsúztak annak reményében, hogy az új tanévet a megújult épületben, önálló intézményként kezdjék – írta a vaol.hu.

A 165 millió forintból felújított épületben az óvodai csoportokban ötven kisgyermek, az iskolában három osztályban összesen 32 tanuló kezdte el az új tanévet. Az új horvát oktatási központ később gimnáziummal és kollégiummal is bővül majd.

Az intézmény névadója, Mate Meršić Miloradić, Mersich Máté 1850-ben Répcesarudon született. Az iskoláit szülőfalujában, majd Kőszegen és Győrben végezte. 1879-től 1928-ban bekövetkezett haláláig, majdnem ötven éven keresztül a Mosonmagyaróvár melletti Horvátkimle plébánosa volt. Ma elsősorban a gradistyei horvátság nyelvének megőrzése érdekében végzett tevékenységét tartják kiemelkedően fontos személyiségnek. A Mate Miloradić írói név, így jegyezte a horvát nyelven írt írásait, költeményeit. Nem csupán verseket írt, jelentősebb számban tett közzé teológiai és természettudományos írásokat is. Ez utóbbiak nagy részét magyar nyelven, de néhányat németül is.

A tanévnyitón készült fotót a vaol.hu-ról kölcsönöztük.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!