Aktuális

Bőséges termést hozott az édesburgonya Pomperék kertjében

2019. október 9.

Pomper László bokronként átlagosan hat, ám egy tő esetében ennél is több, összesen tíz batáta gumót fordított ki a földből a betakarítás során a felsőcsatári kertjében. Az édesburgonya meghálálja a gondoskodást.

Tavasszal írtunk róla, hogy Pomperék 2017 óta foglalkoznak édesburgonya termesztéssel. Az első hajtásokat Ásotthalomról hozatták, aztán maguk is megpróbálkoztak a szaporítással. A batátát ugyan a gyökeréért termesztjük, de nem a gumót kell elültetni, mint a hagyományos krumpli esetében. Tavaszféllel védett helyen vízbe tesznek pár gyökeret, amik aztán 20-30 centiméteres hajtásokat hoznak. Ezeket kell lecsípni a gumóról úgy, hogy 2-3 levél maradjon rajtuk, majd következhet a szabad földi ültetés a májusi fagyok utáni időszakban.

Pomperék az idén mintegy hetven tövet ültettek el, részben korábbi saját termésük, részben pedig hozatott gumók hajtatása után. A nyári szárazság idején sokat öntözték a batátát, de – ahogy Pomper László mondja – megérte a fáradozást, hiszen bőséges lett a termés. Átlagosan hat gumó termett egy-egy bokor alatt, de volt olyan – ezt mutatja a képen a házigazda -, amelyik tízet termett.

Az édesburgonya gumójának a húsa többféle színű lehet: létezik fehér, sárga, narancssárga, lila, rózsaszín és vörös is. Ennek megfelelően némi különbség mutatkozik a batátafélék ízében is. A leggyakoribb sárga batáta íze egyébként leginkább a sütőtökre emlékeztet.

Hogy mi minden készíthető az édesburgonyából és mennyire egészséges a fogyasztása, arról itt lehet bővebben olvasni.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!