Aktuális

Hogyan védekezzünk az internet káros hatásaitól?

2019. október 29.

A biztonságos internethasználatról tartott előadást múlt csütörtökön a felsőcsatári kultúrház klubjában Balázsfalvi Gusztávné  nyugalmazott rendőr alezredes, bölcsész, mozgókép és médiapedagógus, pedagógia, média- és tankönyvszakértő.

Bár a téma és az előadó a felnőttek érdeklődésére is számot tarthatott volna, ezúttal csupán a Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola 9 és 10 éves tanulói vettek részt a csaknem egy órás beszélgetésen. Ők viszont annál nagyobb aktivitással, úgyhogy az előadó nem véletlenül jegyezte meg: ezek a gyerekek nagyon is otthonosan, és ami még ennél is lényegesebb: tudatosan mozognak az internet világában.

Tisztában vannak például azzal, hogy a túlzott internetezéssel saját magukat és a családtagjaikat zárják ki annak a lehetőségéből, hogy minél többet beszélgessenek, játszanak együtt. Hiába van ugyanis látszólag együtt a család, ha mindenki az okoseszközöket “nyomkodja”. De komolyan foglalkoztatja a 9-10 éveseket az is, hogy mi lesz azokkal a tartalmakkal, amiket feltöltenek a közösségi oldalakra. Nem tűnt számukra újdonságnak Balázsfalvi Gusztávné figyelmeztetése: az internet nem felejt. Ami azt jelenti, hogy amit egyszer megosztottunk a neten, az később bármikor visszakereshető, adott estben pedig akár ellenünk is fordítható.

Az előadás célja pedig éppen az volt, hogy mindenki tudatosítsa: legyünk kellően megfontoltak, amikor leülünk a számítógép elé. Abban a tekintetben is, hogy mennyi időt töltünk internetezéssel, s persze abból a megfontolásból is, hogy milyen tartalmakat osztunk meg magunkról másokkal.

Sok-sok kérdés, megannyi válasz – így telt el ez a csaknem egy óra. És akik jól válaszoltak a szakértő kérdéseire, azok csokit és cukorkát kaptak. Sok édesség talált gazdára ezen a délutánon a felsőcsatári klubban.

Az előadás a Berzsenyi Dániel Könyvtár támogatásával valósult meg.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!