Aktuális

Ilon Gábor tanulmánya a Pinka-völgye emberének történetéről

2020. január 8.

A felsőcsatáriaknak (is) szóló újévi jókívánságai közepette két új publikációra hívta fel az érintettek figyelmét Ilon Gábor régész, muzeológus, aki szeptemberben tartott előadást Felsőcsatáron a település régészeti emlékeiről.

Felsőcsatár és szűkebb térségének régészeti öröksége címmel Ilon Gábor régész, muzeológus tartott nagy sikerű előadást szeptemberben Felsőcsatáron a kultúrház klubjában. Ez erről szóló beszámolót itt lehet elolvasni. A szakember akkor megígérte a hallgatóságának, hogy hamarosan újra jelentkezik a témába vágó publikációjával, illetve egy későbbi időpontban ismét ellátogat Felsőcsatárra, s a nyugdíjas klub tagjainak tart előadást.

A régész a napokban egy nemrég megjelent, a témába vágó izgalmas, általa szerkesztett könyvről küldött beszámolót. A Régészeti nyomozások Magyarországon 2.0 című kötetről a megyei hírportálnak is részletesen nyilatkozott, a cikket itt lehet elolvasni. A könyv borítóját pedig itt mutatjuk:

Ilon Gábor emellett egy friss tanulmányáról is beszámolt, ami a Szombathelyen megjelenő Életünk című folyóirat tavalyi 11. számában látott napvilágot. Ennek címe: A Pinka-völgye emberének története a kezdetektől a rómaiak megjelenéséig. Az írásban sok szó esik Felsőcsatárról, amelynek határában az újkőkortól élő bányahely volt. Ennek érdekes története is része a tanulmánynak, amit teljes terjedelmében itt lehet elolvasni:

A Pinka-völgye emberének története a kezdetektől a rómaiak megjelenéséig

Végül íme, egy fotó Ilon Gábor már idézett, múlt szeptemberi felsőcsatári előadásáról:

 

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!