Aktuális

Grúziáról és a keleti kereszténységről szólt az atya előadása

2020. január 29.

Grúziáról, a Fekete-tenger partján fekvő, földrajzilag Európához tartozó országról és a keleti kereszténységről tartott vetített képes előadást a felsőcsatári nyugdíjas klub legutóbbi foglalkozásán Inzsöl Richárd káplán.

Az atyát dr. Szabó Mihály, a nyugdíjas klub elnöke köszöntötte a kultúrház klubjában, megjegyezve, hogy valószínűleg a zord időjárás miatt ezúttal a megszokottnál kevesebben jöttek el a foglalkozásra, holott az előadás igazán érdekesnek ígérkezik.

És az is volt. Inzsöl Richárd a bevezetőben arról tájékoztatta a hallgatóságát, hogy a keleti kereszténység iránti érdeklődése nem új keletű. Az alsóőri plébános és számos, más felekezethez tartozó személy társaságában évek óta részt vesz olyan “kirándulásokon”, amelyek révén eljutott a Grúziához hasonló országokba. A keleti kereszténység egyik fő jellemzőjeként említette, hogy szinte kézzelfogható a közelsége az őskereszténységhez, a kereszténység gyökereihez.

Aztán a grúzok egyik legjelentősebb és legnagyobb tiszteletnek örvendő szentjéről, Szent Nináról beszélt, akit Grúzia felvilágosítójaként is emlegetnek, s akinek nagy szerepe volt abban, hogy a negyedik század elején az ország pogány lakosságának nagy része keresztény lett. Az atya egy, Szent Ninát ábrázoló ikont is bemutatott, majd mécsest gyújtott a kép előtt.

Szólt Szent András apostolról is, hiszen Grúzia ortodox egyháza, amely az apostoli hithirdetésben gyökerezik, különösen András apostol nevéhez fűződik. A hagyomány szerint ő alapította Grúziában az első püspökséget.

Az atya ezt követően az ország éghajlati és domborzati viszonyaitól kezdve a jelentősebb történelmi eseményeken át a Grúziában élő emberek mély vallásosságáig igen plasztikus képet festett a hazánktól egyébként nem is olyan messze, a Fekete-tenger partján elterülő, földrajzilag Európához tartozó országról. Végül pedig néhány tárgyi emlékkel tette még emlékezetesebbé a sok-sok kivetített képpel is színesített előadást.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!