Aktuális

Tájékoztató az új koronavírus fertőzéssel kapcsolatos tudnivalókról

2020. február 5.

Lakossági tájékoztatót jelentetett meg a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az új koronavírus fertőzéssel kapcsolatos tudnivalókról. Az aktuális fejleményekről a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról lehet értesülni.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a tájékoztatót:

2019 decemberében a kínai Wuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felé. A megbetegedések hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok. A koronavirusok hazánkban sem ismeretlenek, korábban is okoztak megbetegedéseket, általában enyhe megfázásszerű tünetekkel. A kezdeti megbetegedések egy wuhani halpiachoz köthetőek voltak, ezt a halpiacot 2020. január 1-én bezárták a hatóságok.

A járvány előrehaladtával igazolódott a wuhani új koronavírus (2019-nCoV) emberről emberre való terjedési képessége is, ami a beteggel való szoros kapcsolat esetén fordult elő (beteg egészségügyi ellátása, család, közös háztartás, huzamosabb ideig egy légtérben tartózkodók).

A betegség lappangási ideje a jelenlegi adatok szerint átlag 7 nap (2-12 nap).

Az ezidáig észlelt megbetegedések alapján a betegség főbb tünetei a láz, köhögés, légzési nehezítettség és emellett a betegek egy részénél tüdőgyulladás alakult ki. A fertőzés súlyos tüneteit mutató betegek zömmel az idősebb, egyéb krónikus alapbetegségben szenvedőknél fordultak elő.

Magyarországon új koronavírussal fertőzött betegről a mai napig nincs tudomásunk.

A betegségről a nemzetközi járványügyi szervezetek folyamatosan egyre több információt derítenek fel. Ismereteink szerint a fertőzés lappangási idejét tekintve nem jelentenek veszélyt a közösség számára azok a Kínából vagy más, betegségeseteket jelentő országból érkező tünetmentes emberek, akik már 14 napja Magyarországon tartózkodnak, így természetesen az életvitelszerűen itt tartózkodó, Magyarországot a közelmúltban el nem hagyó kínai állampolgárok sem.

Fertőzés veszélyét azok az utazók hordozhatják, akik Kína Hubei tartományából érkeztek két héten belül és a betegség tüneteit mutatják, vagy egy bizonyítottan fertőzött beteggel érintkeztek — esetükben a népegészségügyi hatóság megteszi a szükséges járványügyi intézkedéseket.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az északi félgömbön influenza járvány zajlik, mely hazánkban is a következő hetekben fog tetőzni, és a két betegség kezdeti tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

Védőoltás a koronavírus fertőzés megakadályozására jelenleg nem áll rendelkezésre, ezért a megelőzés eszközei az alapvető higiénés szabályok betartása, az alapos rendszeres kézmosás, alkoholos fertőtlenítőszerrel történő kézfertőtlenítés, köhögési és tüsszentési etikett betartása.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kidolgozott a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően egy eljárásrendet az esetleges járványhelyzet esetén szükséges azonnali teendők vonatkozásában, minden egészségügyi szolgáltató (háziorvos, házi gyermekorvos, fekvőbeteg ellátó intézmények orvosainak) felkészítése az esetek gyors diagnosztizálása és ellátása érdekében folyamatosan zajlik.

Hiteles információkról az www.nnk.gov.hu/index.php/aktualitasok honlapról tájékozódhatnak.

Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

(Fotónk illusztráció)

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!