Aktuális

Ausztrál iskolásokkal cseréltek könyvjelzőket a felsőcsatáriak

2020. február 6.

Egy ausztrál iskola diákjaival cseréltek könyvjelzőket a Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola negyedikesei, akik a saját könyvjelzőik mellé még szaloncukrokat is küldtek a szigetországban élő gyerekeknek.

A felsőcsatári iskola negyedik osztályosai kapcsolódtak be nemrég az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Világhónapjának megünneplésére szervezett könyvjelzőcsere programba, ahová online lehetett regisztrálni. Érdekesség, hogy csak ebben a korosztályban több mint ezer intézmény regisztrált. Azt pedig koordinátorok jelölték ki, hogy melyik külföldi iskola lesz az, amelynek hasonló korú diákjaival elcserélhetik a felsőcsatáriak a saját készítésű könyvjelzőiket. Az Ausztráliai keleti partvidékén található előváros, Mount Gravatt St. Agnes Catholic Primary School nevű iskolája lett a cserepartner.

A felsőcsatári negyedikesek különböző technikákkal, ám a jellegzetes magyar népi motívumok felhasználásával készítettek könyvjelzőket. Ám a karácsony előtt elküldött csomagjukba nem csak ezeket tették, hanem némi szaloncukrot is, amiről közismert, hogy jellegzetesen magyar édesség. És persze küldtek ismertetőt is az iskolájukról.

Nemrég megjött a válaszcsomag is Ausztráliából. Abban a szigetország és egyben kontinens tipikus állatait bemutató könyvjelzők voltak rövid angol nyelvű ismertetővel a kengururól, a koaláról, a vombatról, a kacsacsőrű emlősről, a hangyászsünről és a társaikról. Ezeket az ismertetőket az angol órákon dolgozzák majd fel, az ajándék könyvjelzőket pedig természetesen nagy becsben tartják. A Felsőcsatáron készült könyvjelzők és a szaloncukrok pedig – ahogy a visszajelzésben lehetett olvasni – az ausztrál diákoknak szereztek örömet.

Így kapcsolódott össze Felsőcsatár és Ausztrália – talán nem is csak egy kis időre…

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!