Aktuális

Megtartják hétfőn a hegyi kápolna búcsúját, ahogy 300 éve mindig

2020. május 13.

A koronavírus járvány miatt se marad, maradhat el a felsőcsatári szőlőhegyen lévő kápolnánál a keresztjáró napok alkalmával szokásos búcsúi szentmise, amit május 18-án, hétfőn délelőtt 10 órakor szabadtéren mutatnak majd be.

Tavaly volt háromszáz éves a felsőcsatári szőlőhegyen álló Mária-kápolna, amelynek búcsúját évszázadok óta minden évben az áldozócsütörtök (Urunk mennybemenetele) előtti hétfőn tartják meg a helybeli és a környékbeli települések lakói. Ebből a jeles alkalomból 2019. május 27-én dr. Székely János megyés püspök mutatott be szentmisét a kápolnában.

Ez a régi szokás, a keresztjáró napok szép hagyományának részeként gyökerezett meg az itteni hívek életében, ami abban az időben sem szakadt meg, amikor a határzár miatt csak komoly nehézségek árán lehetett misét tartani a hegyen.

A három évszázados hagyomány – a járványügyi intézkedésekkel összhangban, azokat figyelembe véve – az idén sem szakad meg. Amint arról Várhelyi Tamás szentpéterfai plébános a legutóbbi lelkipásztori levelében is tájékoztatott, a kápolna mellett, szabad téren tartják meg az istentiszteletet május 18-án, hétfőn délelőtt 10 órai kezdéssel.

Borítóképünkön dr. Székely János megyés püspök látható a tavalyi jubileumi szentmisén.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!