Aktuális

Megszületett a kormányrendelet, mától újra nyitva a könyvtár

2020. június 15.

A napokban megjelent kormányrendelet szerint június 15-étől, azaz mától a nyilvános könyvtárak bárki számára újra látogathatóak. Ez azt jelenti, hogy a szokott nyitva tartási rend szerint – bizonyos korlátozásokkal – a felsőcsatári könyvtár is fogadja az olvasókat.

A könyvtárak június 15-étől számított újranyitásának híre immár tényként könyvelhető el, ám arról egyelőre nincsenek pontos információk, hogy milyen korlátozó intézkedéseket kell figyelembe venni a könyvtári kölcsönzések idején. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére a Magyar Könyvtárosok Egyesülete – számos társszervezettel karöltve – még májusban ajánlásokat fogalmazott meg erre vonatkozóan, a dokumentumot itt lehet letölteni:

Könyvtár újranyitási szabályzat

Ebben a többi között szerepel például, hogy a március közepétől – akkor függesztették fel a könyvtárak a szolgáltatásaikat – az olvasóknál lévő, az újranyitáskor visszahozott könyveket 72 órás karanténba kell helyezni, ám az országos tiszti főorvos – mint utóbb elmondta – ezt nem tartja szükségesnek. Ugyanakkor elvárható a szájmaszk viselése, továbbá a megfelelő távolságtartás, ezzel együtt az egy helyiségben tartózkodók számának korlátozása. Indokolt továbbá a könyvtár használata előtt és után a megfelelő kézmosás és a fertőtlenítés.

Az olvasók és a könyvtári dolgozók egészségének védelme érdekében ez utóbbi korlátozásokat, illetve ajánlásokat célszerű egy ideig még betartani.

Ami pedig a felsőcsatári könyvtárat illeti, az intézmény a korábban megszokott nyitva tartási rend szerint – keddenként délután 2 és 5 óra között, valamint péntekenként délután 3 és 6 óra között – várja az olvasókat. És ne feledjük: vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

A kultúrházban egyelőre továbbra se lehet rendezvényt szervezni.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!