Aktuális

Elbúcsúztak az iskolájuktól a végzős nyolcadik osztályosok

2020. június 17.

A nyolcadikosok kérték, a tantestület teljesítette: rendhagyó módon, de megtartották kedden délután a nyolcadikosok tanévzáró ballagási ünnepségét és búcsúztatását a Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában.

A március közepe óta tartó digitális oktatás miatt a kedden délutáni utolsó osztályfőnöki órájukon találkozhattak újra szemtől szembe egymással – és ebben a formában utoljára – a felsőcsatári iskola nyolcadikosai és az osztályfőnökük, Pezenhoffer Veronika. És ez a találkozás nem csak a bizonyítványok kiosztásáról szólt, hiszen a végzősök azt kérték az iskola vezetőitől, hogy ballagási ünnepség keretében búcsúzhassanak el egymástól, az iskolától, a tantestülettől.

Ez persze rendhagyó módon történhetett meg, hiszen a koronavírus járvány miatt például a szülők és más hozzátartozók nem léphettek be az iskola épületébe, és a hetedikesek is csak videófilmen köszönhettek el a végzősöktől, illetve az osztályterembe bekészítve ajándékozhatták meg a ballagókat egy-egy szál rózsával, tarisznyával és benne némi útravalóval.

Ahogy az intézmény vezetője, Szegleti Veronika is egy online bejelentkezéssel zárta le a tanévet – erre később még visszatérünk.

Pezenhoffer Veronika meghatottan mondott köszönetet az osztályának az együtt töltött évekért, a sok-sok meghatározó élményért, és azt kívánta minden végzősének, hogy találják meg a boldogulásukat, találják meg önmagukat az elkövetkezendő években. Ezt követően előbb az okleveleket és a jutalom könyveket, majd a bizonyítványokat osztotta ki. Jelen volt az ünnepségen Várhelyi Tamás plébános is, aki ugyancsak könyvjutalmakat adott át az arra érdemes hittanosoknak, ministránsoknak.

Aztán sorra érkeztek a tantestület tagjai, az iskola dolgozói, akiktől a ballagók rövid műsor keretében egyenként köszöntek el. A köszöntők sorát Szegleti Veronika folytatta.

“Rendhagyó módon jött el a búcsú pillanata. Egész életetekben mondhatjátok majd, hogy igen, nekünk aztán tényleg különleges ballagásunk volt. Ám ez a nap nem csupán a szokásostól eltérő búcsúzási forma miatt különleges számotokra, hanem mert e néhány pillanattal lezárul életetek egy rendkívül meghatározó időszaka” – kezdte a beszédét az intézményvezető, majd így folytatta:

“Kérlek titeket, ne feledjétek tanításainkat, általatok már-már közhellyé varázsolt mondatainkat, melyekkel arra a bizonyos nagybetűs életre próbáltunk felkészíteni bennetek. Én most úgy látom, kifejezetten sikeres volt az együttműködésünk, hiszen mindannyian elértétek elsődleges célotokat, felvételt nyertetek egy általatok választott középfokú intézménybe. Beigazolódott sokat szajkózott mondatom, miszerint szorgalmatoknak, kitartásotoknak, tanulmányi eredményeteknek köszönhetően a vágyaitok határozhatták meg a továbbtanulási szándékotok. Kívánom, hogy a továbbiakban is így teljesüljön minden álmotok, és képesek legyetek az általatok kitűzött célok elérésére.”

Ezt követően minden nyolcadikosnak emléklapot adott át. Íme, a végzősök névsora: Andor Flóra, Gampel Szabolcs, Georgoudis Alexandros, Hábetler Dávid, Karai Levente Dávid, Kardos Dániel, Kovács Laura, Kovács Miklós Bence, Kovács Szilvia, Mahucs Márton, Németh Dominik Roland, Németh Nóra, Palkó Tímea, Pápai–Siklósi Anna Erika, Széll Denisz, Vincze Bálint Attila.

Majd ezekkel a szavakkal búcsúzott el a ballagóktól:

“Bízom benne, ha nem is minden itt töltött pillanat, de néhány élmény, tett, tanács és jóakarat bennetek is felejthetetlen nyomot hagy.

Végezetül csupán két dolgot kérek, amire mindig figyeljetek az életetek során.

Az egyik: Illem, jellem, küllem, szellem.

A másik: Übung macht den meister (A gyakorlat teszi a mestert).

Köszönöm nektek mindannyiunk nevében.

Jó utat!”

Néhány perccel később igazi virágoskertté változott az osztályterem, s bizony könnyes lett a búcsú ezen a rendkívüli ballagáson.

További fotókat itt lehet megnézni a galériában.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!