Aktuális

Felsőcsatár adott otthont a hétvégi hűségtúra központi eseményének

2020. július 13.

Tizedik alkalommal rendezte meg a hétvégén a lovas hűségtúrát a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület a hűség falvaiban. A szombati nap központi eseményének Felsőcsatár adott otthont. Több helyszínen zajlottak a programok.

Az országgyűlési választókerülethez tartozó települések főzőcsapatai már délben hozzáláttak a tájjelegű ételek elkészítéséhez a Pinka Smoke előtti téren. Az étteremben pedig dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője – tíz év óta a hűségtúra egyik védnöke – megbeszélést tartott az érintett települések polgármestereivel. Ezen elsősorban a Magyar Falu Program aktualitásairól volt szó, kiemelve, hogy a képviselő a községek jelentős támogatási igényét a legmesszebbmenőkig pártfogolja.

A hűségtúrát teljesítő lovasok nem sokkal 3 óra előtt érkeztek az előző állomáshelyről, Nardáról a felsőcsatári hősi emlékműhöz, ahol koszorúzási ünnepséget tartottak. A magyar és a székely himnusz eléneklése után a lovastúra szervezője, Sátory Károly, majd a túra másik védnöke, Fekete Péter kulturális államtitkár, továbbá dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, Kondora Bálint, a megyei közgyűlés alelnöke, számos polgármester, végül Felsőcsatár képviseletében Konczér Katalin polgármester, az egyház részéről pedig Inzsöl Richárd káplán koszorúzott. Az óvodások pedig mécseseket helyeztek el az emlékműnél.

További képek a koszorúzási ünnepségről ebben a galériában.

Az ünneplő menet ezt követően a Szombathelyi Fúvószenekar felvezetésével a következő helyszínre, a Pinka Smoke előtti térre vonult. Mielőtt azonban megkezdődhetett volna a kulturális bemutatók sora az ott felállított szabadtéri színpadon, eleredt az eső, így a program a helyi kultúrházban folytatódott.

A Szombathelyi Fúvószenekar bevezető dallamai és pattogó ritmusú számi után elsőként a felsőcsatári óvodások “huszáros” műsorát láthatta a közönség. Majd Konczér Katalin polgármester köszöntötte a résztvevőket.

Elsőként Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára mondott beszédet, megemlékezve a hűség falvairól. Mint fogalmazott, ritka alkalom, hogy a kisember beleszólhat a történelem alakításába, ám az érintett falvak lakói ezt büszkén megtették, amikor nem nyugodtak bele az életüket felforgató döntésbe. Illene – tette hozzá -, hogy a hűség falvainak nevét ugyanúgy ismerjék a magyar emberek, mint a honfoglaló vezérekét vagy az aradi tizenháromét.

(A hűség falvai – „Communitates Fortissimae” – cím viselésére egy vonatkozó országgyűlési határozat értelmében Szentpéterfa, Ólmod, Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes és Pornóapáti jogosult.)

Dr. Hende Csaba ünnepi beszédében – az elődök példájából kiindulva – az összefogást emelte ki, aminek szerinte máig ható ereje van a több nemzetiségű – magyarok, horvátok és németek lakta – településeken. Egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik kezdettől fogva, tíz év óta támogatják a hűségtúra megszervezését és lebonyolítását.

Sátory Károly, a szervező egyesület elnöke folytatta a köszönő szavakat, majd kitüntetéseket adott át a hűségtúra résztvevőinek, szervezőinek, a fogadó települések vezetőinek.

A kulturális programot az ifjú huszárok nóta- és táncbemutatója vezette be, majd sorra következtek a környező települések – Sé, Dozmat, Torony, Bucsu, Narda, Felsőcsatár, Vaskeresztes, Horvátlövő, Pornóapáti és Nárai – magyar, horvát és német hagyományőrző csoportjai. Szombathelyt a korábbi polgármester, dr. Puskás Tivadar, valamint a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Napsugár kórusa képviselte az eseményen.

Az estig tartó program végén Konczér Katalin, Felsőcsatár polgármestere köszönte meg a fellépők közreműködését, műsorát, továbbá mindazoknak a segítségét, akik részt vettek a program előkészítésében és lebonyolításában.

A kulturális bemutatón készült fotókból összeállított galériát itt lehet megtekinteni.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!