Aktuális

A rozmaringolás a Vas megyei értékekről készült könyvben

2020. július 21.

A rozmaringolás felsőcsatári hagyománya is szerepel abban a nemrég megjelent könyvben, ami csaknem kétszáz oldalon keresztül sorra bemutatja mindazon értékeket, amik az elmúlt években helyet kaptak a Vas Megyei Értéktárban.

A Vas megyei érték 2020 címmel  a közelmúltban megjelent kötet nem kevesebbre hivatott, mint közkinccsé tenni azokat a kiválóságokat, amik kitüntetett figyelmet érdemelnek szerte a megyében. A könyv elsőként a természeti értékeket mutatja be, aztán következnek az agrár- és élelmiszer-gazdaság, az épített kulturális örökség, a kulturális örökség, a sport, végül az ipari és művészeti megoldások kategóriájába tartozó értékek.

A rozmaringolás – más elnevezéssel: rozmaringszedés – értelemszerűen a kulturális örökségek sorában kapott helyet, ahogy az egyébként a Vas Megyei Értéktár honlapján is megtalálható. A könyv lényegében ennek az online értéktárnak a nyomtatott változata, aminek a kiadására a Vas Megyei Önkormányzat vállalkozott.

A felsőcsatári rozmaringolás hagyománya két oldalon szerepel a könyvben. Az egyiken egy két fotóval illusztrált szöveges ismertető olvasható, míg a másikon két kép szerepel, az egyik a közelmúltból, a másik régebbről.

A rozmaringolás egyébként 2016. februárjában lett Vas megyei érték, az elismerés átadásáról akkor ebben a bejegyzésünkben számoltunk be. Részletes leírás pedig itt olvasható a felsőcsatári hagyományról.

A Vas megye értékeit bemutató, nemrég megjelent könyv – ismereteink szerint – nincs kereskedelmi forgalomban, ezért abból csupán néhány tiszteletbeli példány jutott el Felsőcsatárra. Az egyik – kérésre – megtekinthető Cseri Tivadarnál, a nemzetiségi önkormányzat tagjánál, aki annak idején a fő kezdeményezője volt annak, hogy  a rozmaringolást Vas megyei értékként tartsák nyilván.

Itt jegyezzük meg, hogy a tavasszal egy rövidfilm is napvilágot látott a Vas megyei értékekről, ám abban sajnos nem kapott helyet a rozmaringolás, holott számos videófelvétel is készült erről a népszokásról.

A filmet itt lehet megnézni:

Fedezd fel Vas megyét, az értékek őrzőjét!

Néhány napja jelent meg a Vas Megyei Értéktár kisfilmje, igazán szuper lett!Ha térképen nézed: csak színek, pontok, vonalak. De ha útra kelsz, láthatsz hegyet, dombot, völgyeket, templomot, várat, lakhelyet. Bennük rejlik, őseink hite, ereje, szeretete. Ezt jelenti számunkra Vas megye, az értékek őrzője.A videót nézve is eszembe jutnak Tamási Áron szavai, azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne!

Közzétette: Balázsy Péter – 2020. május 14., csütörtök

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!