Aktuális

Felsőcsatár nincs nevesítve az újonnan kijelölt turisztikai régióban

2020. szeptember 16.

Tizenegy új magyarországi turisztikai térséget jelölt ki a kormány, ezek a jövő év végéig 4 milliárd forint támogatást kapnak a stratégiájuk kialakításához – jelentette be Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese.

A hétfőn megjelent Magyar Közlöny tartalmazza azt a kormányhatározatot, amely az érintett települések nevesítésével tizenegy új turisztikai térséget jelölt ki az országban.

A hivatkozott kormányhatározat itt olvasható el:

Magyar Közlöny

A térségek kijelölésével a cél a turisztikai feladatok ellátásnak hatékonyabbá tétele, jól kommunikálható és körülhatárolható fogadóterületek létrehozása a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 (NTS 2030) céljaival összhangban, amelynek a megváltozott körülmények miatt jelenleg folyamatban van a felülvizsgálata – mondta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese a témáról tartott keddi sajtótájékoztatón. Erről a turizmus.com tudósított.

A Portfolio szerint bár a rendelet nem említi, de feltehetően a mostani új besorolás lesz majd az alapja a következő időszak turisztikai jellegű támogatási rendszereinek, és ezért fontos az új térségek, illetve a hozzájuk tartozó településnevek pontos megjelölése.

Íme a tizenegy új turisztikai térség Magyarország térképén:

A Vas megye szempontjából tagadhatatlanul kiemelt jelentőségű kormányhatározatból kiderül, hogy Bük-Sárvár turisztikai térség néven itt is önálló fejlesztési régió jött létre, amit egyébként a turisztikai szakemberek és az érintett gazdasági szereplők régóta szorgalmaztak. A Magyar Közlöny – ahogy arra a Portfolio is utal – nevesítette is az adott térséghez tartozó településeket.

A Bük-Sárvár turisztikai térség tekintetben a következő településnevekkel találkozunk:

Bozsok, Bő, Bük, Cák, Celldömölk, Csepreg, Gencsapáti, Horvátlövő, Horvátzsidány, Kemenessömjén, Kőszeg, Kőszegdoroszló, Kőszegszerdahely, Lukácsháza, Mesteri, Narda, Perenye, Pornóapáti, Sárvár, Szombathely, Velem, Vép, Zsira.

Az egyes turisztikai térségek leírásában pedig ezt találtuk:

Bük-Sárvár térsége kínálatának zászlóshajóit Bükfürdő és Sárvár nemzetközi vonzerővel rendelkező gyógyfürdői jelentik, de az egészségturisztikai célpontok mellett a desztináció kulturális értékei sem elhanyagolhatóak. A térség karakterét színesíti Kőszeg, Szombathely és az Írottkő Natúrpark is.

Mindezek ismeretében némi hiányérzettel merül fel a kérdés, hogy a Vas-hegy, közelebbről Felsőcsatár és Vaskeresztes vajon miért nem szerepel nevesítve a kormányhatározatban, illetve a Bük-Sárvár turisztikai térség leírásában. S vajon mi indokolta, hogy a környező települések, mint például Pornóapáti, Horvátlövő és Narda turisztikailag kiemelt figyelmet kapott a kormányhatározatban?

Mindazonáltal okkal lehet remélni, hogy az elkövetkezendő években tervezett térségi turisztikai fejlesztések nem állnak meg Felsőcsatár és Vaskeresztes határánál, és nem feltétlenül azokra a településekre koncentrálnak, amelyeket most nevesített a kormányhatározat.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!