Aktuális

Ózongenerátorral fertőtlenítették a felsőcsatári templomot

2020. november 11.

Vírusmentes hely lett kedden a felsőcsatári templom, miután ózongenerátorral fertőtlenítették a templom levegőjét és a berendezési tárgyait. A vírusmentesség mindaddig fennáll, amíg valaki újra be nem viszi oda a kórokozót.

A fertőtlenítésre használt berendezésről, az ózongenerátorról annyit érdemes tudni, hogy magyar, közelebbről Vas megyei mérnöki szabadalom eredménye, amit jó tíz év alatt fejlesztettek ki. Eredetileg a gabonaiparban használták a magok fertőtlenítésére, ám az évek során az egészségügyben is egyre nagyobb szerepet kapott. Számos típusa ismert. A koronavírus járvány tavaszi szakaszában kezdték használni a vírus elpusztítására, amit nagy hatékonysággal képes megtenni. A mentők és az orvosi rendelők mellett mostanában egyre szélesebb körben alkalmazzák például komplett üzemek légtisztítására. Az ózongáz ugyanis az egyik legerősebb, fertőtlenítésre alkalmas hatóanyag, ami ötvenszer hatékonyabb és háromezerszer gyorsabb, mint a klór.

Várhelyi Tamás szentpéterfai plébános az ugyancsak szentpéterfai illetőségű vállalkozó, Handler Tamás és csapata segítségét kérte a plébániához tartozó települések templomainak ózongenerátoros fertőtlenítésére. Kedden a felsőcsatári templomot is mentesítették a vírustól – ha egyáltalán volt kórokozó az épültben. Maga fertőtlenítés – legalább is az intenzív szakasza – nagyjából egy órát vett igénybe. A berendezés pedig nem csupán a levegőt tisztította meg, hanem a berendezési tárgyak teljes felületét, beleértve azokat a részeket is, amik mondjuk egy egyszerű portörlés során hozzáférhetetlenek. A vállalkozó a szentpéterfai templom és kápolna fertőtlenítését karitatív módon végezte el, míg a többi templom vírusmentesítéséért minimális díjat számolt fel.

A felsőcsatári templom tehát kedd óta vírusmentes hely. Ez az állapot – tudtuk meg Handler Tamástól – jó ideig fennmaradhat, addig mindenképpen, amíg valaki újra be nem viszi oda a kórokozót. Mivel ezt nagyon nehéz megakadályozni, hiszen vannak közöttünk tünetmentes vírushordozók, az ózongenerátoros légtisztítást a nagyobb biztonság érdekében célszerű időközönként megismételni.

A templomban a fertőtlenítés után egyébként annyira friss lett a levegő, hogy újra érezni lehetett a bútorzat jellegzetes templomi illatát…

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!