Aktuális

Januártól a felsőcsatáriak is igényelhetik a falusi CSOK-ot

2021. január 5.

Jó hírrel nyitott az új esztendő a felsőcsatári fiatal házasok számára – 2021. január 1-jétől végre ők is jogosultak a falusi családi otthonteremtési kedvezmény – röviden a falusi CSOK – igénybevételére. Erről egy friss kormányhatározatból lehetett értesülni.

Január elsejével módosult azoknak a magyarországi településeknek a listája, amelyeken igénybe vehető a falusi CSOK – derült ki a december utolsó napjaiban megjelent Magyar Közlönyből. A listát végigböngészve lehet rábukkanni arra, hogy Felsőcsatár is bekerült a jogosultsággal rendelkező települések közé.

A falusi családi otthonteremtési kedvezmény program egyébként 2019. július 1-jén indult, a támogatás három évig, tehát 2022. június 31-ig érhető el. Ennek lényege, hogy az egygyermekes családok esetében 600 ezer forint, a kétgyermekes családoknál 2 millió 600 ezer forint, a háromgyermekes családoknál pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít nem csak új, hanem használt lakás vásárlására vagy annak korszerűsítésére, bővítésére. A támogatás fele fordítható vásárlásra, a fennmaradó rész bővítésre, korszerűsítésre.

A kedvezmény a több mint másfél évvel ezelőtti közlés szerint azokon a településeken illeti meg a fiatal házasokat, ahol a lakosságszám nem éri el az ötezret, továbbá az azt megelőző években csökkent a lélekszám, illetőleg a falu hátrányos helyzetűnek tekinthető. Felsőcsatár az első körből kimaradt, erről annak idején ebben a bejegyzésünkben írtunk részletesen.

Most viszont bővült az érintett települések köre, és örvendetes, hogy immár a felsőcsatári fiatal házasok is jogosultak a támogatás igénybevételére.

A porfolio.hu közlése szerint egyébként a falusi CSOK-ot eddig csaknem 17 ezren kérték, az érintettek mintegy 88 milliárd forintot igényeltek, családonként átlagosan 5,3 millió forintot.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!