Aktuális

Templomi gyűjtés lesz vasárnap a földrengés-károsultak javára

2021. január 12.

Templomi gyűjtést tartanak január 17-én, vasárnap a horvátországi földrengés károsultjai javára a szentpéterfai plébániához tartozó négy, horvátok lakta településen, Szentpéterfán, Felsőcsatáron, Horvátlövőn és Nardán – tájékoztatott Várhelyi Tamás plébános.

Mint az atya elmondta, az érintett településeken a nemzetiségi és helyi önkormányzatok szervezésében már eddig is sokan rengeteget segítettek konkrét tárgyi felajánlásokkal, amiknek nagy része már célba is ért. A mostani templomi gyűjtéssel az újjáépítést szeretnék segíteni. A beérkező adományokat a Sisaki Püspökség bankszámlájára fogják átutalni, onnan osztják el a pénzt a rászorulóknak.

A pénzadományokat a négy településen a hétvégi szentmiséken perselyezéssel gyűjtik. Emellett Felsőcsatáron a szentmise után délelőtt tíz óráig még nyitva lesz a templom ajtaja. A rácsnál lesz egy persely, amibe azok is elhelyezhetik, a családtagjaik által elküldhetik az adományukat, akik nem tudnak, illetve a járványhelyzet miatt nem akarnak részt venni a szentmisén. Az adakozás, mint minden gyűjtéskor, most is önkéntes.

Várhelyi Tamás hozzátette: a plébániához tartozó, németek lakta falvakban, tehát Pornóapátiban és Vaskeresztesen most külön erre a célra nem lesz gyűjtés, hiszen elképzelhető, hogy országos templomi gyűjtést hirdetnek majd egy másik alkalommal. Viszont akik Pornóapátiból vagy Vaskeresztesről mégis már most szeretnék támogatni ezt a célt, valamely szomszédos horvát község lakosán keresztül eljuttathatják a pénzadományukat az adott horvát község templomi perselyébe. Az atya előre is köszöni az együttműködést és az adományokat.

Ide tartozó hír, hogy a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász hétfőn újabb segélyszállítmányt indított útnak Horvátországba. Az egyházmegye templomaiban, különösen is a Szentgotthárdon, Felsőszölnökön, Körmenden, Jánosházán, Szombathelyen és Zalaegerszegen tartott gyűjtés során összejött pénzből 59 gázkályhát és 18 aggregátort vásároltak, ezeket Sisak városába szállították – tudatta a vaol.hu megyei hírportál, ahonnan a borítóképet is kölcsönöztük.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!