Aktuális

Erős fagyra és hóviharra figyelmeztet a katasztrófavédelem

2021. február 9.

Ez elkövetkezendő napokban várható télies időjárásra, erős fagyokra, egyes helyeken hóviharra figyelmezteti a lakosságot  a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Toronyi Közös Önkormányzati Hivatalhoz küldött tájékoztatójában.

Kérik, hogy az elkövetkező napokban mindenki kövesse fokozott figyelemmel az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján az időjárási veszélyjelzéseket és az időjárási előrejelzéseket.

Íme, az előrejelzés a csütörtökig várható időjárásról:

2021. 02. 09., kedd:

Az átvonuló ciklon hatására országszerte borult lesz az ég, többfelé várható eső. Az északi megyékben reggel, kora délelőtt ónos eső is hullhat. Ugyanakkor az északi, északnyugati tájakon havas eső, hó is előfordulhat. Számottevő hóréteg (mintegy 5-10 cm) elsősorban az Északi-középhegységben alakulhat ki. A főváros térségében síkvidéken vegyes halmazállapotú csapadékra, némi latyakos hóra van kilátás. A csúcshőmérséklet az ország északi felén kevéssel fagypont felett, délen ugyanakkor 7, 14 fok között valószínű.

2021. 02. 10., szerda:

Újabb mediterrán ciklon érkezik, mögötte sarkvidéki hideg levegő árasztja el hazánkat. Sokfelé várható csapadék. Hajnalban északkeleten még hullhat kevés eső, ónos eső, hó, majd ott átmeneti csapadékszünet következik. Ugyanakkor reggel nyugat felől újabb csapadékzóna érkezik, egyre nagyobb területen ered el az eső. Az esőt a nap második felében az északi megyékben havazás, havas eső, esetleg ónos eső válthatja. Az éjszakai -6, +3 fokról 0, +12 fokig melegszik fel a levegő. Északkeleten lesz a hűvösebb, délnyugaton az enyhébb idő.

2021. 02. 11., csütörtök:

Nyugat felől csökken a felhőzet. Éjszaka, reggel még többfelé eshet, az esőt keletebbre is ónos eső, majd egyre inkább havazás váltja. Eközben nyugat felől szűnik a csapadék, este már csak a Tiszántúlon várható hó. A hó mennyisége és esélye a jelenlegi számítások alapján erősen kérdéses. Reális forgatókönyv lehet az, hogy csak az ország északi felében hull mintegy lepel-5 cm hó, de más forgatókönyv szerint ennél jóval több helyen és jelentősebb mennyiségben is eshet. Az északi, északnyugati szél nagy területen lesz viharos, a Dunántúli-középhegységben és a Budai-hegységben akár 80-90 km/h-s széllökések is előfordulhatnak. Ez a hóréteg függvényében jelenthet komolyabb hófúvást is, azonban a hó mennyiségével egyetemben még rendkívül bizonytalan a hófúvás mértéke is. Napközben csökken a hőmérséklet, csupán -6, +8 fok lesz a csúcsérték, ami a reggeli órákban áll be.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!