Aktuális

Lelkipásztori levél a nagyheti és a húsvéti szertartásokról

2021. március 30.

Ferenc pápa gondolatát idézve adott ki lelkipásztori levelet a plébánia településeit érintő nagyheti és húsvéti szertartásokról Várhelyi Tamás szentpéterfai plébános. A Szentatya így fogalmazott: “Tavaly megrendültebbek voltunk, idén megpróbáltabbak vagyunk.” Ennek jegyében készülnek a húsvétra a hívek és a lelkipásztoraik.

Íme, a lelkipásztori levél, amit teljes terjedelmében közlünk:

Az egyes magyarországi egyházmegyék a saját hatáskörükben egyénileg is rendelkezhettek a nagyhét és a húsvét vonatkozásában. Ami közös, hogy mindenki számára megadott a felmentés a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól, és a kellő odafigyelés a járványügyi előírásokra. Azaz a Püspöki Kar mindenkit felmentett a szentmisén való részvétel kötelezettsége alól, ezért fontos hangsúlyozni, hogy aki krónikus beteg vagy idős, vagy éppen betegnek érzi magát vagy félelem van benne a vírusjárvány miatt, maradjon otthon és a televízió, az internet (online szentmisék) segítségével kapcsolódjon be a szentmisékbe és a szertartásokba. A nagyhét liturgiái esetében a püspökök által celebrált szertartásokat is előnyben részesíthetik a közvetítések során. (Egyházmegyénk a Facebookon, ahol az online püspöki szertartások megtekinthetőek: https://www.facebook.com/szombathelyiegyhazmegye)

Ebben az időszakban senki nem követ el bűnt azzal, ha nem jön el a templomi szertartásokra és a szentmisékre. Szegényebb, egyszerűbb, szerényebb lesz az idei húsvétunk is. Természetesen a vírushelyzet elmúltával mindenkit újra szeretettel várunk községeink templomaiba.

Ugyanakkor a Szombathelyi Egyházmegyére vonatkozóan a megyéspüspök arra kért minket, papokat, hogy biztosítsunk lehetőséget a személyes részvételre a templomainkban. (A templomainkat már az ősszel felszereltük érintésmentes kézfertőtlenítő gépekkel és adagolós kézfertőtlenítővel is. Szeretném megköszönni mindazoknak, akik ebben a helyzetben is gondoskodnak a templomaink folyamatos takarításáról, szellőztetéséről, fertőtlenítéséről.)

A püspöki kérés kapcsán figyelembe kellett vennünk a helyi sajátosságokat is, például a határ nyitva tartását Pornóapátinál, vagy éppen az esti kijárási tilalmat, hogy az utolsó szentmiséről, liturgiáról is mindenki hazaérhessen 20 óráig. Mindezek függvényében Richárd atyával igyekeztünk a legoptimálisabban összehangolni a nagyhetet, természetesen szükségesek a kompromisszumok. Feltámadási körmenetet egyik községben sem tartunk. Az idén (a tavalyival ellentétben) nem tudunk körbe menni nyitott autókkal a falvakban, megáldva a húsvéti eledeleket, tekintve, hogy a szertartásokat nekünk meg kell tartanunk a falvainkban, így az időben nem kivitelezhető. Viszont a nagyszombati szertartások elején a templomok előtti szabadtéren a húseledelek megáldásával kezdünk, hogy aki nem akar maradni, de szentelt ételt szeretne fogyasztani, lehetősége legyen rá az idén is. Természetesen nekik is ajánljuk, hogy utána a tévé, az internet segítségével otthonaikban kapcsolódjanak be az ünnep vallási hátterébe, Jézus drámájába, amit értünk, a mi lelkünk megmentéséért vállalt.

Szentpéterfán, mivel ott van falutévé, könnyebben eljuttatható a házakba a liturgia. Így ott hétköznap a szentmisével egy időben horvát rózsafüzért közvetít, péntekenként a keresztutat horvátul, vasárnaponként meg magyarul, a helyi iskolások közreműködésével. A nagyhéten is igénybe vesszük a falutévét (Lipa Tv), nagy könnyebbség, hogy tavaly elkészítettünk mindent, így elég lejátszani az egy évvel korábbi összeállítást.

Nagycsütörtökön szentségimádás (Nagycsütörtöki szentségimádás – YouTube), nagypénteken keresztút (Križni put – YouTube), nagyszombaton a feltámadási szertartás, ami már tavaly az egész Plébániánk bevonásával történt (Húsvét vigíliája (nagyszombat) – YouTube). A zárjelben lévő linkek és az internet hozzáférés segítségével mindezek természetesen Felsőcsatáron is megtekinthetőek.

Visszatérve Felsőcsatárra, a nagyhét a templomban:

  • nagycsütörtökön az utolsó vacsora emlékmiséje 17:00-kor
  • nagypénteken a kereszthódolat szertartása (egyszerű formában) 17:00-kor
  • nagyszombaton a vigília szertartás (egyszerű formában). 16:00-kor ételszentelés, majd a szentmise
  • húsvétvasárnap és húsvéthétfőn a vasárnapi miserendnek megfelelően 8:45-kor lesznek Felsőcsatáron a szentmisék

Ismét hangsúlyozva, hogy nem kötelező most a híveknek a részvétel, és a vírushelyzet elmúltával mindenkit visszavárunk, s kérünk, hogy odahaza se feledkezzenek meg lelki egészségük megőrzéséről, karbantartásáról, róla való gondoskodásról, hogy mindezen dolgok elmúlása után legyen kikből újraépíteni vallási, templomi közösségeinket. Most jobban ki kell vennie mindenkinek a részét, hogy kellő találékonysággal, buzgósággal életben tartsa lelke lélegzését.

Ferenc pápa virágvasárnapi mondatával zárva és kívánva áldott húsvétot: „Tavaly megrendültebbek voltunk, idén megpróbáltabbak vagyunk”.

Tamás atya

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!