Aktuális

Hűségtúra: koszorúzás, lovas felvonulás, kultúrműsor

2021. június 29.

Felsőcsatár volt szombaton délután a tizenegyedik alkalommal megrendezett hűségtúra állomása. Koszorúzás, lovas felvonulás, kulturális bemutatók sora szerepelt a tartalmas programban, amit Felsőcsatár Község Önkormányzata, illetve a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület szervezett.

Délután 3 órakor érkeztek a lovasok a településre, egészen pontosan a Nemzeti összetartozás terére, ahol koszorúzási ünnepséget tartottak. A Himnusz elhangzása után a települési önkormányzat részéről Konczér Katalin polgármester és Takács Gyula alpolgármester, a horvát nemzetiségi önkormányzat képviseletében pedig Pezenhoffer Veronika és Cseri Tivadar koszorúzott. Mécseseket helyeztek el az emlékműnél a Rozmaring énekkar tagjai.

A résztevők ezután Szombathely Város Koncert Fúvószenekarának felvezetésével és zenéjére vonultak át a Petőfi, a Pinka és az Arany János utca érintésével a kerékpáros pihenőhelyre, ahol egy erre az alkalomra felállított rendezvénysátor adott helyszínt a kulturális bemutatóknak.

Konczér Katalin polgármester és Sátory Károly, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnöke mondott köszöntőt, méltatva a tizenegy éve elindított hagyományt, aminek fontos része a Pinka menti települések hagyományőrző kulturális csoportjainak a bemutatója. Utóbbi felolvasta a hivatalos külföldi úton tartózkodó dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő levelét, amiben a Parlament alelnöke sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy évek óta először személyesen nem tud részt venni a hűségtúrán, de mint írta, “… lélekben most is veletek vagyok…”

A színpadon közben a pornóapáti néptáncosok műsorával megkezdődött a kulturális program. Őket a felsőcsatári óvodások és iskolások követték, majd Szombathely Város Koncert Fúvószenekarának tapsoltak a nézők. A Vasi Kislegényczéh és a Szökős Néptáncegyüttes bemutatója után a felsőcsatári Rozmaring énekkar következett, ezt követően a nardai énekkar és a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Napsugár Kórusa adott ízelítőt a repertoárjából. A vaskeresztesi nemzetiségi tánccsoport, illetve a Nárai Dalkör zárta a kulturális bemutatók sorát.

A szombat délutáni felsőcsatári eseményekről még több fotót itt mutatunk, a képgalériában.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!