Aktuális

A sziszeki püspök köszönete a felsőcsatáriak adományaiért

2021. június 30.

Látogatást tett a felsőcsatári templomban hétfőn délután Vlado Košić sziszeki (sisak-i) püspök, aki aznap este szentmisét mutatott be Szentpéterfán a település jubileumi emlékévének megnyitása alkalmából. Emlékezetes: a sziszeki egyházmegyében is jelentős károkat okozott a tavaly decemberi horvátországi földrengés, az ottani lakosság megsegítésére több gyűjtést is szerveztek Felsőcsatáron.

Vlado Košić sziszeki (sisak-i) püspök Várhelyi Tamás szentpéterfai plébános és Inzsöl Richárd káplán társaságában érkezett hétfőn délután a felsőcsatári templomba. Miután betért, rövid imát mondott az oltárnál, majd az atyák kalauzolásával megismerkedhetett a templom, illetve a felsőcsatári horvátok történetével.

Közelről is megtekintette a templomban található műalkotásokat, a stációs képeknél hosszabban is elidőzött. Ezután a templom előtt álló, nemrég felújított Szentháromság-szobrot mutatták meg a püspöknek a kísérői, végül az épület falán található emléktáblák felirataival ismerkedett.

Kérdésünkre, hogy mit üzen a felsőcsatári híveknek, így válaszolt:

“Azért jöttem, hogy kifejezzem hálás köszönetemet az adományozóknak, akik élelmiszerrel, ásványvízzel, tisztálkodó és tisztító szerekkel, továbbá pénzbeli adományokkal hozzájárultak a károsultak megsegítéséhez, továbbá ahhoz, hogy megkezdődhessen a károk elhárítása és a helyreállítás. Még nagyon sok dolgunk van, hosszú időt vesz igénybe, hogy az élet visszatérjen a megszokott kerékvágásba. Még egyszer köszönet és hála mindenkinek, aki segíteni próbált.”

Végezetül pedig ezt mondta:

“Arra kérem a felsőcsatári híveket, hogy továbbra is imádkozzanak értünk!”

A sziszeki püspök rövid felsőcsatári látogatásán az egyházközégi képviselő-testületet Feigl Konrád elnök, a települési önkormányzatot Konczér Katalin polgármester, a horvát nemzetiségi önkormányzatot pedig Pezenhoffer Veronika alelnök képviselte.

Hétfőn este Vlado Košić és dr. Székely János szombathelyi megyés püspök ünnepi szentmisét mutatott be Szentpéterfán. Ennek keretében nyitották meg a jubileumi emlékévet, amit a község első (fennmaradt) írásos említésének 800. évfordulója alkalmából hirdettek meg.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!