Aktuális

Gyertyagyújtás a vukovári csata áldozatainak emlékére

2021. november 18.

Gyertyagyújtással emlékezett csütörtökön kora este a Felsőcsatári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat a kultúrház bejáratánál a dél-szláv háború egyik legtragikusabb eseménye, a vukovári csata áldozataira a város elfoglalásának harmincadik évfordulója alkalmából.

A dél-szláv háborúban 1991. augusztusa és novembere között 87 napon át ostromolták a kelet-horvátországi Vukovár városát különféle szerb paramilitáris erők a Jugoszláv Néphadsereg támogatásával. A zömében horvátok, szerbek, továbbá magyarok lakta, korábban virágzó települést a Horvát Nemzeti Gárda mintegy 1800 könnyű fegyverzetű katonája mellett civil önkéntesek védték. Kezdetben sikerrel, de Vukovár végül november 18-án elesett. A szerb erők több száz katonát és civilt mészároltak le, majd mintegy 31 ezer lakost deportáltak a városból és a környékéről.

Vukovár ostroma elég időt hagyott Horvátországnak, hogy a haderejét felkészítse és megerősítse, így később sikerrel vette fel a harcot a szerbek ellen. A város 1998-ig szerb kézen maradt, majd békés úton visszakerült Horvátországhoz. Azóta újjáépült, de a népessége csak a háború előtti felét érte el, és számos épületen még látszik a harcok nyoma – olvasható a Wikipédia felületén.

A Felsőcsatári Horvát Önkormányzat ezekre a véres eseményekre és a háború áldozataira emlékezett gyertyagyújtással csütörtökön kora este a város elestének harmincadik évfordulóján. Mécsesekből rakták ki a város nevét a kultúrház előtti téren, mögötte kifeszítették a horvát zászlót, rajta Felsőcsatár horvát nevével. A néma főhajtást a horvát himnusz dallama és harangzúgás kísérte.

A harminc évvel ezelőtti vérfürdő áldozataira Vukováron is megemlékeznek ezekben a napokban – írja az euronews.com. Részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!