Aktuális

Közmeghallgatást tartott a települési önkormányzat képviselő-testülete

2021. november 26.

Megalakulása óta az első közmeghallgatását tartotta kedden este a kultúrházban a 2019 októberében megválasztott felsőcsatári képviselő-testület. A tavalyi közmeghallgatást a vírushelyzet miatt hozott korlátozások megakadályozták, így a mostani beszámoló nem csupán az idei, hanem az azt megelőző esztendő történéseit, áthúzódó pénzügyi-gazdálkodási adatait is tartalmazta. Lezárt költségvetése természetesen 2020-ra van az önkormányzatnak.

A közmeghallgatást mérsékelt lakossági érdeklődés kísérte, alig húszan foglaltak helyet a kultúrház nagytermében a vírushelyzet miatt kellő távolságra elhelyezett széksorokon. (Az arcmaszk használata is kötelező volt.) Kérdést, véleményt, észrevételt senki se fogalmazott meg az elhangzottakkal kapcsolatban.

Konczér Katalin polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd megtartotta a képviselő-testület vetített diaképekkel illusztrált beszámolóját. Ebből idézünk néhány fontosabb kiemelést.

Az önkormányzat 2020. évi költségvetésének bevételi főösszege 167 millió 723 ezer forint volt, míg a kiadási oldalon 128 millió 372 ezer forint szerepelt.

A 2020-ban befejezett, illetve elszámolt pályázati támogatások közül csaknem 10 millió forintot fordítottak három szőlőhegyi útszakasz felújítására, közel 29 millió forintot az Arany János utca útburkolatának megerősítésére, kétmilliót helyi értékek feltárásának és megőrzésének támogatására, 3.6 milliót komplex tematikus turisztikai fejlesztések megvalósítására, 583 ezer forintot szociális tűzifára. (Ezekre a támogatásokra még az előző képviselő-testület nyújtotta be a pályázatot.)

Az új képviselő-testület ugyanebben az évben 377 ezer forintot nyert szociális tűzifa vásárlására, a Magyar Falu Program pályázatain pedig 15 milliót közterület karbantartását szolgáló eszközök beszerzésére, csaknem 30 milliót a Jókai, a Vadrózsa és a Rozmaring utca felújítására, továbbá 5 millió forintot az óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztésére. Négymillió forint érkezett a Nemzeti összetartozás tere emlékhely kialakítására. Orvosi eszközökre 2.8 millió forintot fordíthattak. A falugondnoki busz beszerzésére, illetve a szolgálati lakás alprogramra beadott pályázat viszont eredménytelen volt.

Kormányhatározat alapján csaknem 60 millió forint érkezett az önkormányzat számlájára a kultúrház egyes helyiségeinek, továbbá a temetői ravatalozónak a felújítására – ez utóbbi már el is kezdődött.

Ide tartozik még, hogy megújult az iskola udvari sportpályája is, amihez 36 millió forint pályázati támogatás járult.

Jelenleg az önkormányzat négy pályázata szerepel tartalék listán a Magyar Falu Programban, ezeket részletesen a mellékelt diákon lehet megismerni. Ami viszont biztos: tavasszal újabb hegyi útszakaszok felújítása kezdődhet meg mintegy 40 millió forint pályázati támogatásból.

Az önkormányzat továbbra is pályázik falugondnoki busz beszerzésére, továbbá zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések támogatására. A polgármester kitért arra is: jelenleg a Pinka utca útburkolata az, ami leginkább felújításra szorul, egyben ígéretet tett rá, hogy amint lesz olyan pályázat, ami ezt célozza, ez az utca elsőbbséget fog élvezni.

Az elmúlt két évet érintő fontosabb döntések, intézkedések között említette a polgármester a temetői nyilvántartás frissítését, illetve a különféle szociális támogatásokat. Itt jelentette be, hogy az időskorúakat az idén decemberben személyenként 15 ezer forinttal támogatja az önkormányzat.

Összességében a 2019-ben megalakult önkormányzat által eddig benyújtott és elnyert nagy projektek értéke 244 millió 834 ezer 900 forint. (Ez az összeg nem tartalmazza a szociális vonatkozású támogatásokra kidolgozott igényt, mint például a szociális tűzifa, a BURSA ösztöndíj, stb.)

A beszámolóban helyet kaptak az utóbbi időszakban megvalósult rendezvények, közösségi programok is. Ezek a járványhelyzet miatt sajnos csak kisebb részben és különféle korlátozások közepette valósulhattak meg. A célok között elsődlegesen az intézményfejlesztést és a helyi identitást erősítő tevékenységet jelölte meg a polgármester.

Végül köszönetet mondott a Toronyi Közös Önkormányzati Hivatal vezetőinek és dolgozóinak a képviselő-testület munkáját segítő tevékenységükért, majd így fogalmazott:

„Felsőcsatár valamennyi lakója nevében hálásan köszönjük Magyarország Kormányának a támogatásokat és kiemelten dr. Hende Csaba országgyűlési képviselőnk közbenjárását. Külön nagy köszönet Takács Gyula alpolgármesternek, Pulczer Gábor képviselőnek, akik számos olyan feladatot megvalósítottak, ami településünk esetében nem járt pénzügyi kiadásokkal. Itt kell köszönetet mondani Biroczki Zoltán villanyszerelő szakembernek, aki pedig a kisebb villamossági meghibásodások elhárításában azonnal segítségünkre siet.

Köszönet a Felsőcsatári Horvát Nemzetiségi Önkormányzatnak, a Szentpéterfai Plébániának a település érdekében kitűzött célok megvalósításában nyújtott partneri kapcsolatért, szoros együttműködésért.

Köszönet a civil szervezeteknek: Pinkavölgye Községi Sportkör Egyesület Felsőcsatár, Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Egyházközségi Képviselő-testület, Rozmaring énekkar, Pinkamenti Turisztikai, Kulturális és Sportegyesület, Četarska Mladina Ifjúsági Egyesület – a Covid korlátozások miatti hétvégi/húsvéti hegyi lezárások lebonyolításáért, társadalmi munkákban való részvételért és településünk közösségi életét gazdagító rendezvények lebonyolításáért.”

A polgármesteri beszámolót illusztráló diaképeket itt lehet megtekinteni:

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!