Aktuális

Hildebrand Istvánról nevezik el a Savaria mozi nagytermét

2022. május 10.

Ami eddig csak terv volt, péntektől valóság lesz: Hildebrand Istvánról nevezik el Szombathelyen a Savaria mozi nagytermét. A május 13-án délután 4 órakor kezdődő névadóra várják a felsőcsatáriakat is, hiszen a Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, a Nemzet Művésze mindig büszkén vallotta magát felsőcsatárinak, mivel gyermekkora első tíz esztendejét ebben a faluban töltötte.

Ahogy arról ebben a korábbi bejegyzésünkben már beszámoltunk, tavaly márciusban született meg az elhatározás, hogy Vas megyei, felsőcsatári kötődése miatt Hildebrand Istvánról nevezik el a Savaria mozi nagytermét. Az eseményre a koronavírus járvány miatt kellett várni. A művész ezt sajnos már nem érhette meg, miután idén márciusban – 93 éves korában – elhunyt.

A művész posztumusz Életműdíját a felesége veszi át a névadóval egyidőben megrendezendő filmszemle díjátadóján. Az eseményre várják a felsőcsatáriakat is, a település lakóinak postaládájába ezt a meghívót juttatták el a napokban:

Kedves Felsőcsatári Lakók!

Hildebrand István Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, a Nemzet Művésze nevét fogja viselni a szombathelyi Savaria Mozi nagyterme. A három napos Savaria Filmszemle utolsó napján, május 13-án délután 16 órakor, összekapcsolva a Filmszemle díjátadójával, avatják fel az új nevet viselő nagytermet, és átadják a neves művésznek, posztumusz, az Életműdíjat, amelyet özvegye fog átvenni. A szervezők erre az eseményre nagy örömmel várják a felsőcsatáriakat, és a környéken élőket, hiszen Hildebrand István Felsőcsatáron gyerekeskedett, és hosszú, sikeres élete végéig nagy szeretettel emlegette a települést, és az ott élőket. Néhány évvel ezelőtt élményekkel telve, a helyiek szeretetét élvezve még ellátogathatott gyermekkora falujába, és ez nagy megnyugvással és örömmel töltötte el.

13-án délelőtt a Jávor Pál teremben versenyfilmeket vetítenek, a Nagyterem avatója után még lesz egy közönségtalálkozó Muhi András Pires filmrendezővel és Szilágyi Áron olimpiai bajnokkal, majd este fél kilenctől a Psyché című filmet vetítik, Hildebrand István egyik legfontosabb munkáját.

Mindenkit szeretettel várnak a rendezők!

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!