Aktuális

Megújult a szőlőhegyi Mária-kápolna a hétfői búcsúra

2022. május 18.

Május 23-án, hétfőn délelőtt 10 óra kezdettel mutatják be az évenként szokásos búcsúi szentmisét a felsőcsatári szőlőhegyen lévő Mária-kápolnánál. Erre az alkalomra befejeződött a több mint 300 éves építmény felújítása, amire 4 millió 216 ezer forint kormányzati támogatást nyert a Szent István Alapítvány.

A hétfői szentmise főcelebránsa a szentpéterfai születésű Harangozó Vilmos, a kőszegi Jézus Szíve Plébánia nyugalmazott esperes-plébánosa lesz, aki március 15-e alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült több mint fél évszázados, nagy elhivatottsággal végzett lelkipásztori szolgálata, a családokat, az időseket és a betegeket segítő munkája elismeréseként.

Várhelyi Tamás szentpéterfai plébános a többi között arról tájékoztatott, hogy az ünnepre befejeződött a kápolna régóta esedékes felújítása. Mint elmondta, erre a Szent István Alapítvány a kormány Magyar Falu Programján (Civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása címen) a tavalyi év végén pályázat keretében 4 millió 216 ezer 621 forintot nyert. Ezen összegből még a tavalyi év során kicserélték a kápolna ablakait (kivitelező a Sza-fa Kft.), tavasszal pedig a harangtorony fa borítása újult meg Mersits Tamás asztalosmester munkája révén. (A korábbi harangablak/torony stílusa jelent meg újra a kis félkörívű ablakkal.) Valamint teljes külső festést kapott az épület Takács Gyula vállalkozó jóvoltából. A hegyen és a Pinka szurdokban megnövekedett turistaforgalom kapcsán egy régi hiányosságot is pótoltak azzal, hogy egy információs táblát helyeztek el a kápolnáról. Az építmény esti/éjszakai megvilágítását is modernizálták Feigl Tamás vállalkozó közreműködésével. Az ablakokra az állagmegóvás miatt gránitlap párkányokat helyeztek fel, ezért Krancz Péter vállalkozót illeti köszönet.

Várhelyi Tamás hozzátette: a munkálatokat Feigl Konrád, az egyházközség elnöke, egyben az alapítvány elnöke vezényelte le a plébánossal egyeztetve. Többen segítették társadalmi munkával is a felújítást, amiért szintén hálás köszönetét fejezi ki.

A plébános ezúton is szeretettel hívja a hétfői szentmisére a szőlősgazdákat, a híveket és mindenki mást, aki szívesen részt vesz ezen az ünnepen, őrizve a keresztjáró napok emlékét, hagyományát. Jó idő esetén a kápolna előtti téren lesz a szabadtéri szertartás, eső esetén természetesen bent a kápolnában. A szentmise végén a szokás szerint megáldják a szőlőhegyet.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!