Aktuális

Könyörgő és hálaadó szentmise a megújult Mária-kápolnánál

2022. május 23.

A Magyar Falu Program pályázatán elnyert több mint 4 millió forint kormányzati támogatásból felújított szőlőhegyi Mária-kápolnánál mutatott be könyörgő és hálaadó szentmisét hétfőn délelőtt Harangozó Vilmos nyugalmazott kőszegi plébános, Várhelyi Tamás szentpéterfai plébános és Inzsöl Richárd káplán.

Várhelyi Tamás köszöntötte a híveket és paptársait, emlékeztetve az egybegyűlteket arra, hogy az országban talán a felsőcsatári szőlőhegy az egyetlen hely, ahol immár több mint 300 éve őrzik a keresztjáró napok hagyományát, és minden esztendőben bemutatják a Mária-kápolna búcsúi szentmiséjét. Másodsorban hálás köszönettel emlékezett meg mindazokról, akik bármilyen módon részt vettek, segítettek a 303 éves kápolna külső felújításában, a környezetének a rendbetételében. Külön kiemelte Feigl Konrád áldozatos munkáját, aki az egyházközség és az alapítvány elnökeként összefogta és irányította a munkálatokat. Ezekről bővebben ebben a bejegyzésünkben írtunk.

A szentpéterfai születésű nyugalmazott kőszegi esperes-plébános, Harangozó Vilmos, a szentmise főcelebránsa elárulta, hogy hosszú papi pályája ellenére személyesen most először misézik a felsőcsatári Mária-kápolnánál, ahová nagy-nagy szeretettel érkezett. Mivel ez az ünnep egyben Boldog Apor Vilmos emléknapja is, bevezetőjében megemlékezett a mártír sorsú főpapról, aki életét áldozta a nők, az anyák védelmében. (Az erdélyi származású püspökről itt lehet bővebben olvasni.)

A szentmisét horvát nyelven mutatták be. Szentbeszédében Harangozó Vilmos kiemelte, mindennapi életünket folyamatosan áthatja a könyörgés és a hálaadás. Amikor például jó termésért fohászkodnak a gazdák, illő, hogy egyúttal hálát is adjanak a Jóistennek az adományokért, a mindennapi javakért. Megemlékezett azokról is, akik szenvednek vagy nélkülöznek, akik testi vagy lelki sebeket hordoznak a keresztényüldözés vagy éppen a szomszédunkban zajló véres háború következtében. Tisztelet azoknak – mondta Boldog Apor Vilmos példáját idézve – , akik hittel vállalják a szenvedést. Megpróbáltatásaink, nehézségeink közepette forduljunk bizalommal a Szűz Anyához, kérjük pártfogó segítségét és közbenjárását Urunknál, Jézus Krisztusnál, aki mindig mellettünk van és mellettünk is lesz, ha elég erős a mi hitünk – fogalmazott a nyugalmazott plébános.

A szentmise végén pedig áldást kért a szőlőművelők munkájára, majd megáldotta és szenteltvízzel meghintette a határt.

(Borítóképünkön a szentmise főcelebránsa, Harangozó Vilmos.)

A szertartásról még több képet itt lehet megnézni, a képgalériában.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!