Helyi értékek

Helyi érték lett Goják Sándor felsőcsatári Vasfüggöny Múzeuma

Felsőcsatár Község Települési Értéktár Bizottsága a 2022. április 11-én megtartott ülésén határozott arról, hogy felveszi a Goják Sándor által a zártkerti településrészen létrehozott szabadtéri Vasfüggöny Múzeumot, mint kulturális örökséget a Felsőcsatári Települési Értéktárba.

Tovább olvasom

„Gornji Četar lipo selo” – Felsőcsatár falufilmje

Több éves forgatási munkával 2021-ben készült el Felsőcsatár falufilmje, amelynek a címe: „Gornji Četar lipo selo”. Az alkotást az idősek napja alkalmából rendezett filmvetítésen ismerhették meg a település lakói.

Tovább olvasom

Kerszturiné Pintér Mária: Adalékok Felsőcsatár történetéhez

A település történetét feldolgozó könyv 1978-ban jelent meg, a kiadója Felsőcsatár Községi Tanács V. B., felelős kiadó Horváth Mihály tanácselnök.

Tovább olvasom

Farsangi népszokás Felsőcsatáron – a rozmaringszedés

Felsőcsatáron hagyományosan három napig ünneplik a farsangot.  (Részletek magyar és horvát nyelven)

Tovább olvasom

A horvát kultúra éltetője a kitüntetett Sallér házaspár

A Sallér házaspárnak ítélte oda a Felsőcsatár Közösségéért emlékplakettet és oklevelet ebben az évben a helyi önkormányzat. Önmaga és a közelmúltban elhunyt férje, Sallér József nevében Sallérné Polyák Anna vette át a kettős elismerést Lendvai Gábor polgármestertől a horvát napon.

Tovább olvasom

Malom és úszómedence a Pinka pataknál

A malom épülete a Pinka patakon lett elhelyezve a 16. században.

Tovább olvasom

Szent Miklósról nevezett római katolikus templom

A korábban Szent Péter nevét viselő, ma Szent Miklósnak szentelt római katolikus templom elődjét már 1284-ben megörökítették a források.

Tovább olvasom