Aktuális

A lakók kérték, a képviselő-testület döntött: marad a Néphadsereg

2015. június 9.

Marad Felsőcsatáron a Néphadsereg utca elnevezése – így döntött (egyhangúlag) a helyi képviselő-testület. Előzetesen az utca lakói is kérelmezték az önkormányzatnál, hogy ne változtassák meg az utca nevét.

Szóbeli törvényességi felhívással fordult a felsőcsatári képviselő-testülethez a Vas Megyei Kormányhivatal, mert a “Néphadsereg utca vonatkozásában ez idáig nem tett eleget a vonatkozó törvényben foglalt felülvizsgálati kötelezettségének, amelynek célja, hogy közterület ne viseljen olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, ami közvetlenül utal a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre”.

A törvény megfogalmazása szerint amennyiben a helyi önkormányzat döntése során kétség merül fel a tekintetben, hogy a közterület neve tilalmazott-e, a döntést megelőzően beszerzi a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását.

WP_20150609_10_12_27_Pro

Ebben az esetben is ez történt. Az akadémia állásfoglalása szerint “A Magyar Népköztársaság haderejének hivatalos elnevezése Magyar Néphadsereg volt 1951 és 1990 között, vagyis a kommunista rendszer idején. A Néphadsereg politikai felügyeletét az MSZMP látta el. Ezért nem javasolt a kifejezés használata közterület vagy közintézmény elnevezésében, mivel az a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló vonatkozó törvény szerint XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.”

Az állásfoglalás szerint tehát nem tiltott, csupán nem javasolt a kifejezés használata. Mindezek ellenére a képviselő-testület május 20-ai ülésére olyan előterjesztés készült, amely javaslatot tartalmazott a Néphadsereg utca elnevezésének megváltoztatására. Ez egyébként az okmányok cseréjekor a lakókra – magánszemélyként – nem rótt volna semmilyen anyagi kötelezettséget, cégek esetében viszont 18 ezer forintba került volna a változásbejelentés. Az utcanévtáblák cseréje és egyéb járulékos költségek az önkormányzatot terhelték volna.

WP_20150609_10_09_26_Pro

Az utca lakói mindeközben kérelemmel fordultak az önkormányzathoz. Tizenhárom lakóházból érkezett aláírt ív arra vonatkozóan, hogy a testület ne döntsön a lakók véleményének figyelembe vétele nélkül. A lakók pedig azt kérelmezik, hogy maradjon meg az utca eredeti neve.

Mindezekre figyelemmel a képviselő-testület egyhangúlag döntött és határozott arról, hogy marad Felsőcsatáron a Néphadsereg utca elnevezése.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!