Aktuális

Heteken belül kezdődik az útfelújítás – Döntések a testületi ülésen

2015. szeptember 25.

Kiemelt témaként szerepelt a felsőcsatári képviselő-testület legutóbbi ülésén az önkormányzati utak felújítása. A részletekről Kratochvill Attila polgármester tájékoztatott.

Számos napirendi pontot tárgyalt legutóbbi ülésén a felsőcsatári képviselő-testület. Közülük öt költségvetési témákkal foglalkozott. Elfogadta a testület – Horváth Eszter jegyző előterjesztésében – a Felsőcsatári Óvoda-Cuvarnica, a Toronyi Közös Önkormányzati Hivatal, valamint Felsőcsatár Község Önkormányzata idei első félévi költségvetésének végrehajtásáról készült beszámolót. Kratochvill Attila elmondta: mindhárom intézménynél időarányos a felhasználás, s bár az előirányzatban történtek bizonyos módosítások, tartható az egész évre szóló költségvetés végrehajtása.

vadrózsaÖnálló napirendi pontként szerepelt az ülésen a felsőcsatári önkormányzati belterületi utak felújításának kivitelezése. Ismeretes, hogy a helyhatóság 12 millió forint állami (belügyminisztériumi) támogatást nyert pályázaton erre a célra, az önerővel együtt összesen 14 millió forintot fordíthatnak az utak rendbetételére. A testület tizenegy kivitelező árajánlatát vizsgált meg, végül egy vasvári céget bízott meg a munkák elvégzésével. Több referenciát is bekértek a szóban forgó vállalkozásról, amely számos hasonló munkát jó minőségben elvégzett már más településeken is.

iskolaA munka ütemezéséről szólva Kratochvill Attila kifejtette: két részben, ősszel és tavasszal történik meg a kivitelezés. Heteken belül elkezdik a József Attila utca teljes hosszának aszfaltozását, a Vadrózsa utcában annak a mintegy húsz méteres útszakasznak a kijavítását, ahol már szinte lehetetlen a közlekedés, valamint a Petőfi utca iskola előtti ívének rekonstrukcióját. A munkák műszaki tartalmáról elmondta: az útfelület előkészítése után gépi aszfaltozás következik, majd hengerezés, mindez a teljes útszakaszra kiterjed. A Vadrózsa utcában az inkriminált részen két rétegben aszfaltoznak.

JózsefaTavasszal a Rozmaring utca lesz soron, illetve az Arany János utca három szakasza: egy száztíz és egy harminc méteres rész, továbbá a híd előtti útfelület. A Rozmaring utcát azért hagyták tavaszra, mert ott ősszel még jelentős a forgalom a major felé, az Arany János utcában pedig az útfelújítás előtt az eddigiekhez képest új módon próbálják megoldani a csapadékvíz elvezetését. Várhatóan október végén jelenik majd meg egy pályázat, amelyre az elképzelések szerint 50 millió forint értékben adja be az igényét a felsőcsatári önkormányzat. Az előzetes számítások alapján ebből a pénzből teljes hosszban le tudnák fedni a házak felőli árkot, aminek nyomán ki is szélesedne a jelenlegi út. A kertek fölött újra kiméretik az egykori önkormányzati utat, melléje pedig olyan méretű árkot ásatnak, ami nagyobb mennyiségű csapadékot is képes lesz levezetni a Pinkába. Az önkormányzat már meg is adta a megbízást az Arany János utcai csapadékelvezetési rendszer vízjogi létesítési engedélyezéséhez szükséges műszaki tervek elkészítésére, hogy a pályázat megjelenésére befejeződjenek a szükséges előkészületek.
Kratochvill Attila bejelentette: negyedévente megjelenő önkormányzati újság kiadásáról döntött a képviselő-testület. Erre azért van szükség, hogy a weboldalt el nem érő lakosság is rendszeres és pontos tájékoztatást kapjon a településen történtekről. A megválasztott szerkesztő-bizottság tagjai: Kratochvill Attila polgármester, felelős kiadó, Burkon László művelődésszervező, felelős szerkesztő, Horváth Eszter jegyző, Pezenhoffer Antalné és ifjabb Cseri Tivadar. Az újság első száma várhatóan október végén jelenik meg.
Tájékoztatót hallgatott meg a testület az úgynevezett vis major támogatásról, amit a hegyi út javítására költöttek. Az 1 millió 470 ezer forint meg is érkezett az önkormányzat számlájára. Ebből 1 millió 32 ezer forintot kifizettek, miután a műszaki ellenőr és a volt polgármester átvette a munkát. A végső elszámolás azonban még hátra van, s a képviselők dolgát megnehezíti, hogy nem tudják, van-e például építési napló, illetve milyen a kivitelezés minősége.
Ugyancsak a polgármesteri tájékoztatóból derült ki, hogy a kultúrházban könyvtárosként alkalmazott eddigi kulturális közfoglalkoztatott szeptember 1-jétől máshol vállalt munkát, így a helye megüresedett. Várják az állásra olyan tartós munkanélküli személy jelentkezését, aki ezeket a feladatokat el tudja látni.
Támogatja az önkormányzat a Bursa ösztöndíjpályázatot is, ami a felsőoktatásban tanuló diákok anyagi támogatását jelenti. A pályázat viszont egyelőre még nem jelent meg.
Tárgyalás volt a VASIVÍZ ZRt. vezérigazgatójával, Kohut Viktorral a felsőcsatári szennyvízrendszerrel kapcsolatos probléma megoldásáról. Közismert, hogy gyakran érezni kellemetlen szagot az italboltnál és annak környékén, amit mindenképpen szeretne megszüntetni a helyhatóság. Narda önkormányzatával már sikerült megállapodni, hogy hozzájárulnak a szennyvízdíjból származó felújítási keretük erre a célra történő felhasználásához, míg Vaskeresztes elzárkózott ettől. Narda és Felsőcsatár pénze nem látszik elegendőnek, ám egy helyi vállalkozó ígéretet tett az összeg kiegészítésére, így várhatóan hamarosan hozzáláthatnak a műszaki megoldáshoz, aminek következtében megszűnik a bűz.
Szó volt még a testületi ülésen az orvosi ügyelet szombathelyi helyszínének megváltozásáról. A költözésre a Sugár útról várhatóan október végén kerül sor, a lakosságot időben tájékoztatni fogják, addig pedig minden változatlan formában működik.
Kratochvill Attila végezetül a felsőcsatári kultúrházban működő aerobik csoporttal kapcsolatos történésekről tájékoztatott. Mint elmondta, a képviselők egy korábbi ülésen kezdeményezték, hogy állapítsanak meg bérleti díjat a terem használatáért. Erről tájékoztatták is a csoport vezetőjét, Simonné Cseri Juditot. Az önkormányzat előzetesen – a környező települések hasonló döntéseit is figyelembe véve – alkalmanként 1 ezer 500 forintot irányzott elő. Ennek megvitatására meghívták a mostani ülésre a csoport vezetőjét és annak tagjait, akik sérelmesnek találták az összeget. Pro és kontra hangzottak el érvek, végül kialakulni látszott egy közös álláspont alkalmankénti 500 forint bérleti díj elfogadásáról. Utóbb a csoport vezetője ezt is visszamondta, s arról tájékoztatta a polgármestert, hogy ezentúl más településen tartják a foglalkozásokat.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!