Aktuális

Együtt szavaltak a nemzettel a felsőcsatári általános iskolások

2016. január 22.

Az idén is csatlakozott a felsőcsatári általános iskola az “Együtt szaval a nemzet” országos programhoz. Ma délelőtt 10 órakor hazánkban csaknem félezer iskola diákjai, az országhatáron túl pedig még további számos magyar közösség tagjai mondták együtt a Himnusz első versszakát.

2014 óta immár harmadik alkalommal szervezték meg ma, a magyar kultúra napján, a Himnusz születésnapján az “Együtt szaval a nemzet” elnevezésű akciót. Ennek lényege, hogy internetes kapcsolattal a világ szinte minden táján – elsősorban is persze az országhatárokon belül – tízezrek szavalnak együtt Jordán Tamás Kossuth és Jászai Mari-díjas színművésszel, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatójának vezényletével.

e1A központi helyszín ezúttal Szarvas volt, onnan közvetítették élőben a világhálón a közös versmondást. Újdonság a korábbiakhoz képest, s ez Felsőcsatárra is érvényes, hogy a felsősök mellett az alsó tagozatos diákok, sőt, volt ahol az óvodások is csatlakoztak a programhoz.

e2Ennek állandó része, s az idén sem volt ez másképpen, a Himnusz első versszakának együttes elszavalása. További két vers is szerepelt a programban, ezeket is Jordán Tamás vezényelte. Petőfi Sándor Nemzeti dal, valamint Kisfaludy Károly Szülőföldem szép határa című költeményét mondták el mindenütt, ahol csatlakoztak az akcióhoz, így Felsőcsatáron is.

e3A helyi kultúrház nagytermében már reggel 9-kor gyülekeztek az iskolások, akik külön programmal is készültek. Az ötödikesek erre az alkalomra összeállított műsora Kölcsey Ferenc munkásságáról és a Himnusz születéséről szólt. Ezzel “melegítettek be” a felsőcsatári iskolások a versmondásra. Aztán mindenki együtt szavalta a képernyőn vezénylő Jordán Tamással: Isten, álld meg a magyart…

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!