Aktuális

Két jeles jubileumot ünnepelhet 2019-ben Felsőcsatár

2016. április 22.

Két jeles jubileumhoz érkezik Felsőcsatár három év múlva, azaz 2019-ben. Akkor lesz a község első okleveles említésének 775., valamint a hegyi kápolna megépítésének 300. évfordulója. Mindez a negyven éve készült, Adalékok Felsőcsatár történetéhez című könyvből is kiderül.

Néhány példány még fellelhető Kereszturiné Pintér Mária: Adalékok Felsőcsatár történetéhez című, negyven éve készült, egyébként 1978-ban megjelent könyvéből. Krancz Tibor jóvoltából most mi is belelapozhattunk a kötetbe, ami nagyon sok értékes dokumentumot, fotót is tartalmaz a korabeli időkből.

könyvAzt persze, hogy Felsőcsatár első okleveles említése 1244-ben történt – “Villa seu poss. Chatár” -, nem csak innen tudjuk, hiszen ez a dátum minden falukrónikában tényként jelenik meg. S mivel egy település első okleveles említését az adott közösség születésnapjaként szokás értelmezni, ebből következően Felsőcsatár 2019-ben lesz 775 éves, ami ugye jeles jubileumnak tekinthető.

Ennél kerekebb jubileum is lesz három év múlva, akkor ünnepelhetjük ugyanis a hegyi kápolna építésének 300. évfordulóját. Egyébként ez is közismert dátum a falut ismerők körében, már csak azért is, mert a kápolna bejárata fölött is olvasható az évszám. (Ha már az évszámoknál tartunk, a könyv szerint Csatár templomáról először az 1248-ból származó oklevél tesz említést. A templom 1848-ban leégett, helyette 1852-ben építették a mai templomot.)

könyv1Találunk “apróbb” évfordulókat is a könyv adatait böngészve. Például: 2019-ben lesz 275 éve, hogy az első házasságot anyakönyvezték Felsőcsatáron (Bencsics Ferenc és Paukovits Katalin házasodott össze). A községben az első “tűzifecskendőház” (tűzoltószertár) építését 1909-ben kezdték meg, ennek tehát 110 éve lesz 2019-ben. (Mindebből az is következik, hogy az önkéntes tűzoltó egyesület legalább 110 éves, bár valószínűleg ennél hosszabb múltra nyúlik vissza a története, hiszen a könyvben szereplő fotók között az egyik egy 1889-ből származó tűzoltó sisakról készült.) 2019-ben lesz nyolcvan éve, hogy (1939-ben) megkezdték a szabadtéri fürdő építését a Perl-féle malom mellett a Pinka szigetén.

Sikerült beszélnünk a kötet szerzőjével, Kereszturiné Pintér Máriával, akitől elsősorban arról érdeklődtünk, hol lehetnek a könyvben szereplő fotók eredetijei. Mária elmondta: a korabeli fényképfelvételeket a falu lakóitól gyűjtötte össze, és a kötet megjelenése után vissza is adta azokat a tulajdonosoknak.

könyv2Korábban már kezdeményeztük a községről készült régi fényképek összegyűjtését. Itt az ideje, hogy újra közzétegyük a felhívásunkat: akinek régi felsőcsatári fotók vannak a birtokában, hozza el azokat a könyvtárba, hogy másolatot készítsünk róluk. Köszönjük, ha ezzel is hozzájárulnak ahhoz, hogy méltóképpen készüljünk Felsőcsatár 2019-es kettős jubileumára.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!