Aktuális

Pályázati pénzből erősítik meg az Arany János utca burkolatát

2019. október 31.

Csaknem harmincmillió forintot nyert a felsőcsatári önkormányzat az Arany János utca útburkolatának megerősítésére és a padkák kiszélesítésére – jelentette be Konczér Katalin polgármester a képviselő-testület alakuló ülésén.

A támogatásra még az előző képviselő-testület pályázott a Magyar Falu Program keretében. Az akkor még függőben lévő pályázatról a leköszönő polgármester, Kratochvill Attila az október 1-jén megtartott közmeghallgatáson elmondta: az eredeti elképzelés az volt, hogy kiszélesítik az utat, de ennek jogszabályi akadálya van. Az útszélesítés ugyanis csak bizonyos határok között valósulhat meg, ehhez viszont kevés a hely az utcában. Így a végül megpályázott projekt csak részben tud megvalósulni az eredeti szándéknak megfelelően. De ez is több, mint a semmi.

A korszerűsítés két részből áll.

Az Arany János utca 8-48. számú házak előtti mintegy fél kilométer hosszú szakaszon az útburkolat 2,5 centiméteres kiegyenlítő réteget kap, amit 5 centiméter vastag kopóréteggel egészítenek ki. Az így elkészült burkolat mellé fél-fél méter szélességben nemesített padkát építenek ki.

Az Arany János utca végén (a szennyvíz-teleptől a malomig) a meglévő szemcsés alapréteget 30 centiméter vastagságban remixeléssel stabilizálják. Az elkészült profilozott felület kétrétegű felületi zárást kap. Az út mellé itt is fél-fél méter szélességben nemesített padkát építenek ki.

Mindezen munkálatokra a Vas megyei hírportálon (is) megjelentek szerint a felsőcsatári önkormányzat 28 millió 918 ezer 725 forint pályázati forráshoz jutott. A hírrel kapcsolatban dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlés képviselője a portálnak elmondta: az útfelújítási forrás “bőven ráfér a falura, hiszen emelkedik a település lélekszáma, és egyre nagyobb az igény a hegyen és a faluban is az utak rendbehozatalára”.

A pénz tehát megvan, a közbeszerzési pályázat kiírása, a kivitelező cég kiválasztása, a projekt gondozása már az új összetételű felsőcsatári képviselő-testület feladata lesz.

Az önkormányzat pályázott a Magyar Falu Program keretében belterületi közterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzésére is mintegy 4 millió forint értékben. Felsőcsatár azonban nem szerepel a legutóbb nyilvánosságra hozott nyertesek között. Három másik, horvátok lakta település, Horvátzsidány, Horvátlövő és Szentpéterfa viszont igen.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!