Aktuális

Lelkipásztori levél a nagyböjt és a koronavírus járvány idejére

2020. március 18.

Lelkipásztori levélben fordult a hívekhez Várhelyi Tamás szentpéterfai plébános. Ebben a nagyböjttel, az istentiszteleti renddel és a koronavírus járvánnyal összefüggő intézkedéseket részletezi, illetve buzdító gondolatokat fogalmaz meg.

Íme, a plébános levele:

Kedves Testvérek!

Plébániánk (Felsőcsatár, Horvátlövő, Narda, Pornóapáti, Szentpéterfa, Vaskeresztes) lakói!

Legutolsó közös vasárnapi szentmiséink végén elénekeltük nemzeti Himnuszunkat, amelyben kértük a Jó Isten áldását, oltalmazó jóságát. Most ismét egy balsors sújtja hazánkat, világunkat, szükségünk van az Ő védőkarjára és az egymással való közös összefogásunkra is, megmutatva, hogy nem félünk, hanem bízunk Istenben és számítunk embertársainkra, s mi magunk is tesszük a feladatunkat az adott helyzetben!

Mi, atyák is igyekszünk eszerint tenni. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia mai (márc. 17.) rendelete értelmében vasárnaptól (márc. 22.) hétköznapokon és az ünnepnapokon NEM lesznek nyilvános (azaz a nép, a hívek részvételével tartott) szentmisék, csak úgynevezett nép nélküli magánmisék, amit a pap egymaga, esetleg a kántorral együtt tart meg. Méghozzá ez sem mindegyik településünkön, hanem csak a központban: Szentpéterfán. De ott, abban a szentmisében imádkozunk plébániánk egész közösségéért is. Ez a tudat segítse az otthonlévőket! Imáinkban hordozzuk egymást és az értünk fáradozó egészségügyi, rendvédelmi, bolti, fuvarozási dolgozókat és a döntéshozókat, hogy érezzék ők is, hogy mellettük állunk, még ha fizikailag otthon is kell maradnunk, hogy a rájuk nehezedő terhet csökkentsük. (Ha nem lesz kijárási tilalom, akkor más-más vasárnapon felkeresem az adott község templomát, s ott mondom el azt az egy magánmisét, amit előtte jelzek a Facebook felületen, illetve majd a helyszínen harangszóval. Ezen szentmisék a rendelet visszavonásáig NEM látogathatóak, de otthon imádkozva megszentelhetjük ezt az időt.)

Egy kivételt említ a püspöki rendelet, a temetés esetét, de az is csak röviden és szűk körben engedélyezett. Amennyiben haláleset történne mégis bármelyik községünkben, a plébánost (Tamás atyát) kell keresni telefonon (30/306-2271).

Magyar nyelvű szentmise közvetítések: https://www.magyarkurir.hu/hirek/hol-es-mikor-kovetheto-elo-szentmise-kozvetites-osszegyujtottuk-lehetosegeket

Német és horvát nyelvű szentmisék közvetítését is igyekszünk összegyűjteni a híveinknek, és arról tájékoztatást adni. A fiatalokat kérjük, hogy türelemmel segítsék idős hozzátartozójukat elboldogulni a technika világában. Köszönjük!

A keresztelők esetében igyekezzünk későbbi (nyári) időpontot keresni. A tavaszi, nyár eleji esküvők esetében kérem az érintett párokat, hogy április elején keressük egymást, látva, hogyan alakul a helyzet.

A tavaszi kemenesaljai kirándulás Richárd atyával elmarad, az ősszel próbáljuk pótolni. A közös keresztutat feketevasárnapon (március 29.) megpróbáljuk interaktív módon megvalósítani, így a hívek otthonukban tudnak majd bekapcsolódni. (Nyilvános keresztút NEM lesz). Péntekenként felvételről hallgassunk, vagy az imakönyvből imádkozzuk majd otthon.

Az áprilisi kórustalálkozó az év második felében lesz megtartva.

A bérmálás kapcsán érdemben még nem tudunk nyilatkozni. Csakúgy, mint a nagyheti és a húsvéti szertartásokról sem. Nagyon kérjük az emberek megértését.

A hittanórákat mind a felsőcsatári, mind a szentpéterfai iskolába járó diákok számára online módon, távoktatásban megtartjuk. Kérjük a szülőket, a gyerekeket, hogy működjenek együtt, kapcsolódjanak be az oktatásba, figyeljék az adott iskola útmutatásait. Köszönjük!

Lelki (telefonos, internetes) beszélgetésre, kétségeikben Richárd atyával mindketten rendelkezésre állunk ebben az időszakban is. Bárminemű ügyben is telefonon, vagy e-mailben keressenek bennünket. Nekünk is be kell tartanunk következetesen az előírásokat, a szabályokat. Most le kell állítani, lassítani az életet, hogy lehessen életünk. Ne közösítsük ki egymást, s ne is bélyegezzük meg a másikat, hanem segítsünk testvéri szeretettel mindenkit, s tartsuk be a szabályokat, a rendelkezéseket, még ha kényelmetlenek is Ez mindannyiunk érdeke! Ajánljuk figyelmükbe a családi beszélgetéseket, játékokat, nagyszülőkkel a napi telefonos kapcsolatot, imádságot, távtanulást, testmozgást, kreativitást, olvasást, plébániánk 10 éves évkönyvének nézegetését, az emlékek felelevenítését, stb., hogy pozitív élményekkel gazdagodjunk általuk.

Nem tudjuk, mit hoz a holnap, a holnapután, az elkövetkező hetek, hónapok. De ha akarunk jobb, nyugodtabb jövőt, azért nekünk már most tennünk kell. Kicsit olyan ez, mint a kertészkedés: itt a tavasz, ültetni, vetni kell, hogy tudjuk majdan aratni, szüretelni.

Tamás atya

Az atya mindehhez hozzátette:

Most vasárnapig (március 22.) a szentmiséink még nyilvánosan lesznek megtartva, ha más rendelkezés nem érkezik a Kormánytól vagy az Egyháztól. Az idősek viszont lehetőleg NE jöjjenek már ezen napokon se.

Szentmisék ezen a héten:
szerda (március 18.), 16.00 Horvátlövő; 17.00 Pornóapáti és Vaskeresztes; 18.00 Szentpéterfa
csütörtök (március 19.): 17.00 Felsőcsatár; 18.00 Szentpéterfa
péntek (március 20.): 16.00 Narda; 18.00 Szentpéterfa
szombat (március 21.): 18.00 Szentpéterfa

A felsőcsatári templomot napközben, lehetőség szerint nyitva tartjuk a rácsig, hogy lelki forrás maradhasson községünknek. Csakúgy, mint a tavaly felújított, szabadtéri Fájdalmas Krisztus szobra, amit annak idején (1711) a pestis járvány emlékére emeltek az ősök.

 

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!