Aktuális

Az idősek napi megemlékezésen mutatták be a falufilmet

2021. október 4.

Október 1-je az idősek világnapja. Ebből az alkalomból találkozóra hívták pénteken a helyi kultúrházba a település szépkorú lakóit, és ekkor mutatták be Felsőcsatár új falufilmjét. Az eseményen fergeteges műsort adott a szentpéterfai Koprive tamburazenekar, aminek az is aktualitást adott, hogy a filmen többször is hallható az együttes zenéje.

A kultúrházban megjelenteket a szervezők nevében Sallérné Polyák Anna, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke üdvözölte, külön köszöntve dr. Hende Csaba országgyűlési képviselőt, a Parlament alelnökét és Wolf Ferenc operatőrt, a film készítőjét.

Konczér Katalin polgármester ugyancsak köszöntötte a megjelenteket, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek a falufilm elkészítésében, külön kiemelve Cseri Tivadar és családja minden tagjának elévülhetetlen érdemeit. Mint fogalmazott: Felsőcsatárnak az idegenforgalom lehet az egyik kitörési lehetősége, ezért is tartja fontosnak, hogy elkészült egy olyan film, ami vonzóvá teszi a települést a falu és a környéke iránt érdeklődők számára.

Ünnepi beszédét dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő azzal vezette be, hogy szerinte aligha találhattak volna jobb időpontot az új falufilm bemutatójára, mint az idősek világnapja, hiszen amit a film bemutat, az az elődök, a most szépkorúak keze munkájának, áldozatvállalásának az eredménye, ily módon az alkotók mellett elsősorban nekik jár a köszönet, az elismerés. Majd arról beszélt, hogy a kormány minden tőle telhetőt megtesz az idősek megbecsülése érdekében. Ebbe a sorba illeszkedik például a novemberben kifizetendő nyugdíjprémium, de a gazdaság, a magyar emberek teljesítménye a reményeik szerint azt is lehetővé teszi, hogy a jövő év elején a teljes 13. havi nyugdíjat visszaépítsék.

A köszöntők után a szentpéterfai Koprive tamburazenekar adott több mint egy órás fergeteges, Felsőcsatáron rég nem látott és hallott műsort a hallgatóságnak, amit nagy-nagy tapssal és közös énekléssel hálált meg a közönség. Az együttes zenéje egyébként több helyen is hallható a falufilmben, ami még élvezetesebbé teszi a filmnézés élményét.

Ugyancsak nagy tapsot kapott a „Gornji Četar lipo selo” című, magyar és horvát nyelvű narrációval ellátott falufilm is, amely – mint utóbb Cseri Tivadar elmondta – sikerrel túljutott a VASFILM-re az idén benevezett alkotások előválogatóján, és vetíteni fogják a filmszemle e hét végén megrendezendő döntőjében.

A vetítés után Wolf Ferenc operatőr beszélt személyes hangon a filmkészítés körülményeiről. Mint elmondta, 2016-ban kezdődött a forgatás, ami négy évig tartott, majd következett az utómunka. Azért volt ilyen hosszadalmas az előkészítés, mert szerették volna megmutatni a falu minden arcát, beleértve a négy évszak képeit is, havas tél viszont csak egyszer volt a négy év során. Kitért az operatőr arra is, hogy rengeteg drón felvételt készítettek, mert igyekeztek madártávlatból is jól szemléltetni azt a rengeteg látnivalót, amit ez a kis település és annak közössége szeretne megmutatni magából. Végül – véleménye szerint – jó kis film kerekedett a sok-sok órányi felvételből.

Az est hátralévő részében a házigazdák vendégül látták a szépkorúakat, akik ajándékul egy-egy, szőlőhegyi látképpel díszített teásbögrét vihettek haza a filmbemutatóval egybekötött idősek világnapi megemlékezésről.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!