Aktuális

Mini rozmaringolás Felsőcsatáron

2023. február 25.

Több mint száz éve él ez a gyönyörű Húshagyó keddhez kapcsolódó szokás, a Rozmaringszedés hagyománya Felsőcsatáron.

Az ifjúsági korosztályt megelőzve, idén, a reggeli órákban óvodásaink is útra keltek a régi tradíciót tisztelve, a hagyományra építkezve.

A kisfiúk az óvodából indultak a lányos házak felé, kalappal a fejükön, óvónénik kezét fogva. Kicsit megszeppenve, félénken, de hangosan énekelve tudatták, harmonika és tambura kíséretében, hogy „igen, nekivágtunk, mi is, mint a nagyok”!

Hét ovis kislány várta otthonában tárt kapukkal megvendégelésre a kis látogatókat, ahol a fiúk énekkel hívták és kérték fel a lányokat, hogy táncra perdüljenek velük. Izgatottan várták a kisleányok, hogy színes virágot és rozmaringszálat tűzhessenek a kisfiúk kalapjára.

A hagyományteremtő céllal rendezett kis menetet megtisztelte jelenlétével Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselőnk és Gál Sándor, Bucsu község polgármestere. Nekik az óvónéni és a dajka néni tűzött rozmaringot.

A menet végére a vidám kis csapat az óvodába érve – szintén a hagyományt tisztelve – a fiúk az óvodai terem közepére levetették díszes kalapjukat és együtt körbe táncolták, ahogy a kalaptánc népszokás megkívánja.

A felhőtlen jókedv mindenkit átjárt, aki részt vett akár csak egy kis ideig is ezen a különleges körúton. A gyermekek ragyogó tekintete, a hangos kis kacajuk, énekük minden jelenlévő arcára mosolyt csalt.

Az idei „Mini-rozmaringolás” volt az első, de biztos, hogy nem az utolsó Felsőcsatár történelmében.

Hálás köszönet az óvoda vezetőjének, minden dolgozójának, a zenét szolgáltató Simon Attilának és Kékesi Árpádnak, továbbá a befogadó családoknak!

Galéria megtekinthető itt: http://felsocsatar.hu/galeria/mini-rozmaringolas/

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!