Aktuális

Szent István Napi Búcsú

2023. augusztus 24.

Idén is megrendezésre került, immár negyedik alkalommal Felsőcsatár búcsúja, egyben a magyar államalapítás ünnepe a játszótér területén.

Reggel 8:45-kor kezdődött a Szent Miklós templomban az ünnepi szent mise. Délután 15:00 órától folytatódott a nap további eseménye. A forró nyári napnak köszönhetően szép számú közönség tisztelte meg a programot. A rendezvénysátor mellett az óvodásoknak külön kis pavilon volt felállítva, ahol a gyermekek készíthettek koronát, szélforgót, csillámtetoválás, arcfestés színesítette a kínálatot is az óvoda munkatársainak, illetve ovis szülőknek köszönhetően.

Konczér Katalin polgármester köszöntőjét követően Köbli Tamás plébános úr megáldotta a kenyereket, a szertartáson közreműködött a Felsőcsatári Rozmaring Énekkar és Jusits Anna kántor.

Újszülöttek köszöntőjével és faültetésével folytatódott az ünnepség. A tavalyi nagy esőzés miatt idén köszöntöttük a tavalyi évben- és természetesen az idén született kisbabákat, majd számukra faültetés következett.

A rendezvénysátor színpadán Kovacsics Györgyné-Éva néni- óvodavezető; Czeglédiné Benczek Anita –dajka-; Szakályné Szekér Vivien; Csaliné Tóth Zita (szülői munkaközösség tagja); Iszak Nina, Szakály Miron és Szakály Zalán (gyermek résztvevők) közreműködésével meseelőadásban gyönyörködhetett a közönség. A színjátszó előadás címe: A szállást kérő róka.

A gyermekműsort felnőttek váltották, a Nardai Lastavica Énekkart hallgathatták meg az összegyűltek. A közösséget legtöbb szereplésük a Pinka mentéhez köti, de többször felléptek a burgenlandi horvát települések programjain. Az egyházi kórusok találkozóinak, a vaskeresztesi szüretnek illetve a Felsőcsatári Szent István napi Búcsúnak is rendszeres fellépői. Az énekkar vezetője: Békési Gáborné –Bori.

Őket a búcsúi Buccsi Rezedák és Bóbiták Néptánccsoport váltotta. A néptánccsoport több, mint 10 éve lelkes csapatként próbálja a néptáncon keresztül a népi hagyományokat megőrizni, mindezek minél szélesebb körben való megismertetését, szerethetővé tételét. A gyerekek és felnőttek a néptáncon keresztül a közösségi szellem és a közösséghez tartozás élményét erősítik egymásban. Repertoárjukban láthatták a Szatmári, Moldvai és a Vasi táncokat.

A helyi Rozmaring Énekkar következett a színpadon. Az énekkar 2007. októberében alakult. A gradistyei horvát dalok megőrzését tartják legfőbb céljuknak, ám megidézve a horvát tengerpart hangulatát, repertoárjukban számos dalmát dal is megtalálható. A felsőcsatári rendezvények rendszeres fellépői, de részt vesznek Horvátországban, illetve a megye horvát településein is tartott programokon. Minden évben rendszeres fellépői a Plébánia falvaiban megrendezett egyházi kórustalálkozónak, így gazdag az egyházi dalkincsük is. Énekkarvezető: Pezenhoffer Antalné –Rózsika.

A horvátországi Klaruš Kulturális Egyesület zárta a kulturális műsort, Maruševec-ből. Az egyesület 1998-ban alakult, azzal a céllal, hogy gyűjtse, ápolja és őrizze a szűkebb és tágabb térség népi hagyományait. Az egyesület „klárus” elnevezése, a maruševec környékén használt népviselet, nyaklánc kiegészítője. Elindítói a Maruševec településen megrendezésre kerülő Szent György-napi rendezvénynek, melyet évente tartanak nagy sikerrel. Az egyesületen belül működik néptánccsoport, tamburazenekar, színjátszó kör és irodalmi színpad, énekkar, valamint néprajzi szekció. Előadásukban különböző horvát tájegységek táncát, zenéjét és dalait csodálhatjuk meg. Az egyesület elnöke: Ana Rehvald; titkára: Zlatko Peharda; művészeti vezető: Pjerino Hrvačanin.

A délután folyamán tombolát, zsákbamacskát, plüssöket, házi süteményeket és házi limonádét árusítottak az óvodás gyermekek szülei, melynek teljes bevételét a Felsőcsatár Óvoda –Čuvarnica – javára fordítják.

A műsorok közben a nagy rendezvénysátor mellett kialakított „főzős pavilon”-nál, a nap szakácsa, Magyar Péter főzte a vaddisznópörköltet, ami ugyancsak elnyerte a megjelentek tetszését.

A nap eseményeinek támogatóinak hálásan köszönjük a mérhetetlen segítséget: Felsőcsatári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat; Vas Vármegyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat; KG Invest 2008. Kft.; Aranypatak Vadásztársaság, Szombathely; Szent Márton pincészet, Felsőcsatár; Kiss Méhészet, Felsőcsatár; Vasfüggöny Múzeum, Goják Sándor, Felsőcsatár

Galéria megtekinthető: http://felsocsatar.hu/galeria/szent-istvan-napi-bucsu-2023/

Horvátországban, a Varasdi Hírek és Maruševec település honlapján megjelent írások a Felsőcsatári Szent István Napi Búcsúról:

https://www.varazdinske-vijesti.hr/nasim-krajem/foto-kud-klarus-marusevec-nastupio-na-manifestaciji-u-madarskoj-73490

http://marusevec.hr/novosti/1735-kud-klarus-nastupio-u-madarskoj

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!