Aktuális

Különdíjas lett a Pomper család kertje az országos versenyben

2017. szeptember 12.

Különdíjat kapott a felsőcsatári Pomper család “A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos program idei versenyében. A díjról tanúskodó oklevelet Kratochvill Attila polgármester adta át.

A tavalyi nevezés még nem hozott kézzel fogható eredményt, az idén azonban jelentős sikert tudhat magáénak Felsőcsatár faluközössége, miután a Pomper család kertje különdíjas lett az országos versenyben.

Az idei az ötödik év, amikor meghirdették a Karcagról elindult, s mindmáig onnan irányított országos programot. Rekord született a nevezéseknél, 2017-ben összesen 366 hazai, illetve erdélyi település csatlakozott a mozgalomhoz. Felsőcsatár jelentkezését is elfogadták, s miután közzétettük a lehetőséget, a Pomper család nevében Pomper Lászlóné Erika nevezett a versenybe. Ami lényegében a tavasszal kezdődött és tart még most is, hiszen az országos díjakra feltüntetett családoknak, közösségeknek még ezután adják át a legmagasabb kitüntetéseket.

De maradjunk Felsőcsatáron. Pomperék zöldséges zártkert kategóriában indultak. Az első kertszemlét júniusban, a másodikat pedig egy hónappal később tartotta a zsűri. Ennek során rengeteg fotó készült a különféle kultúrákról – Pomperéknél ötvennél több különféle növényt gondoznak. Az értékelésnél a többi között szempont volt az is, hogy hányan művelik a kertet, alkalmaznak-e vetésforgót, milyen vetőmagot használnak, milyen tápanyag utánpótlást alkalmaznak, hogyan gondoskodnak az öntözésről, a növényvédelemről. Kiderült, hogy a benevezett felsőcsatári kert rovar- és madárbarát, ahol a fűszernövényeknek is kitüntetett figyelem jut. S mint írtuk, mindezt fotókkal is kellett dokumentálni.

Lényeges tehát, hogy Pomperék nem önmagukkal versenyeztek a programban – miután a faluból egyedül ők neveztek -, hanem több ezer  kertművelővel szerte az országban. És ennek lett az eredménye a különdíj, ami nagyon komoly elismerésnek számít. Gratulálunk!

Az oklevelet a helyi zsűri elnöke, Kratochvill Attila polgármester adta át Pomper Lászlónénak. A kép hátterében a család egyik kedvenc almafája.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!