Koronavírus

Háziorvosi tájékoztató a harmadik védőoltás felvételéről

2021. augusztus 5.

Augusztus 1-jétől lehetővé vált a magyar állampolgárok számára a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvétele. Az oltásra jogosultakról, annak menetéről, a beadható vakcinák fajtájáról készített lakossági tájékoztatót dr. Grastyán Katalin főorvos, felsőcsatári háziorvos.

A részleteket itt lehet elolvasni:

Tisztelt Páciensek!

Augusztus 01-től lehetőség nyílt a koronavírus elleni 3. oltás felvételére azok számára, akik 4 hónapja már megkapták a 2. adagot.

Az NNK ajánlása szerint akik

– vektorvaccinát (Astra-Zeneca, Sputnik) kaptak – a 3. oltásuk: Pfizer,  Moderna vagy Sinopharm oltóanyag lehet,

– mRNS vaccinát (Pfizer, Moderna) kaptak – a 3. oltásuk: Astra-Zeneca  vagy Sinopharm oltóanyag lehet,

– inaktivált vaccinát (Sinopharm) kaptak – a 3. oltásuk: Pfizer, Moderna vagy Astra-Zeneca oltóanyag lehet.

Amennyiben élnek a 3. oltás lehetőségével, kérem, ezt ne telefonon jelezzék, hanem a rendelőknél elhelyezett postaládába dobják be az igényüket!

A papíron szerepeljen: név, telefonszám és az oltóanyag neve, amit elfogadnak (kérem a fenti ajánlás alapján válasszák ki, mert az ajánlástól eltérő vakcinával nem olthatok).

 A legtöbb oltóanyag többadagos, akkor szervezzük meg az oltást, amikor megfelelő számú igény érkezett. Az időpontról telefonon értesítjük, egyéni igényeket nem tudunk figyelembe venni.

Oltóponton is elérhető a 3. oltás, ott időpontválasztásra is van lehetőség.

 Köszönöm együttműködésüket.

Tisztelettel:

Dr. Grastyán Katalin

főorvos, háziorvos


Íme, a kormányrendelet a mától érvényes szigorító intézkedésekről

2021. március 8.

Ahogy arról már beszámoltunk, újabb szigorító intézkedéseket hozott a kormány a koronavírus járvány harmadik hullámának megfékezésére. A március 8-ától, azaz mától érvényes rendelkezések pénteken jelentek meg a Magyar Közlönyben.

A kormányrendeletet az alábbiakban lehet letölteni:

Kormányrendelet a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról


Hétfőtől újabb járványügyi szigorító intézkedések lépnek életbe

2021. március 5.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön bejelentette, a járvány harmadik hullámának letörésére a kormány a védelmi intézkedések szigorítását rendelte el, ez érinti többi között az óvodák, az iskolák, az üzletek és a szolgáltatások nyitva tartását.

A szigorítás részleteiről Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt részletesen, ezt szöveges formában itt lehet elolvasni.

Az egyes intézkedések részletes szabályozása is folyamatos. Közülük nemrég megjelent az emberi erőforrások miniszterének határozata a köznevelési intézmények működését érintő egyes veszélyhelyzeti intézkedésekről.

A határozatot, ami kitér az óvodák és az iskolák bezárására is, itt lehet letölteni:

EMMI határozat veszélyhelyzeti intézkedésekről

Közben folytatódik a koronavírus elleni oltásra történő regisztráció, illetve maga az oltás. Akinek gondot jelent a regisztráció, az alábbi telefonszámokon kaphat segítséget: +36 80 277 455, +36 80 277 456.


Segítünk, ha nem tudja kinyomtatni az oltási dokumentumot

2021. március 4.

“Igazi kampányoltást” ígért az elkövetkezendő napokra szerdán Müller Cecília országos tiszti főorvos. Egyben arra kérte az oltakozókat, hogy érkezzenek pontosan az oltási helyszínekre, és készüljenek az előre elvégezhető adminisztrációval.

Ez utóbbit, mármint az előre elvégezhető adminisztrációt igyekszünk elősegíteni Felsőcsatáron azzal, hogy aki kéri, annak a könyvtárban kinyomtatjuk az oltási hozzájáruló nyilatkozatot.

Magyarország végre rendelkezik elég oltóanyaggal ahhoz, hogy meg lehessen valósítani azt az „igazi kampányoltást, amit szeretnénk” annak érdekében, hogy az egyéni védelem minél gyorsabban kialakuljon – jelentette be szerdán Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A következő napokban 250 ezer fő beoltására elegendő kínai oltóanyag áll rendelkezésre a háziorvosoknál, akik emellett Moderna-vakcinát is kapnak – írja a telex.hu. A kórházi oltópontokon pedig 114 ezer adagnyi Pfizer-vakcinával folytatódik a legidősebbek oltása. Ezenkívül csütörtöktől „új fejezet nyílik az oltási kampányban”, mert 74 ezer 18 és 60 év közötti krónikus beteg beoltására készülnek. Őket SMS-ben értesítik arról, hogy a rendelkezésre álló AstraZeneca-oltóanyagból mikor és melyik oltóponton kaphatnak. Müller Cecília ezért arra kérte az érintetteket, hogy csütörtöktől „figyeljék a telefonjaikat”, továbbá hogy érkezzenek pontosan az oltási helyszínekre, és készüljenek az előre elvégezhető adminisztrációval.

A koronavírus elleni oltáshoz előzetesen egy hozzájáruló nyilatkozatot kell kitölteni, amit itt mutatunk:

A nyilatkozatot itt is le lehet tölteni:

oltási hozzájáruló nyilatkozat

Akiknek azonban nehézséget okoz a dokumentum nyomtatása, azoknak segítünk a felsőcsatári könyvtárban. Munkanapokon reggel 8 és délután 4 óra között – a korlátozó intézkedések betartásával (arcmaszk viselése, távolságtartás, kézfertőtlenítés) – várjuk azokat, akiknek szükségük van a nyilatkozat nyomtatott változatának egy-egy példányára.


Ne menjen közösségbe a gyerek, ha a családjában koronavírusos van!

2020. november 27.

“Határozottan kérem a lakosságtól, hogy ne engedjék óvodába és iskolába azokat a gyerekeket, akiknek a családjában igazolt koronavírus fertőzött van” – szól Konczér Katalin felsőcsatári polgármester felhívása.

Mint azt mindenki tudja, a tüneteket nem mutató személyek, köztük a gyerekek is lehetnek vírushordozók, így másokat megfertőzhetnek.

A polgármester hozzátette: az iskolai hiányzásokat az intézmény vezetője a háziorvossal együttműködve, illetve akár saját hatáskörben is igazolja.

Konczér Katalin köszöni a lakosság együttműködését. „Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!” – fejezte be a felhívását.


Közlemény az önkormányzati hivatali ügyintézés aktuális rendjéről

2020. november 11.

A Toronyi Közös Önkormányzati Hivatalban a személyes ügyfélfogadás határozatlan ideig szünetel, viszont a felsőcsatári önkormányzati hivatali helyiségben csütörtökönként továbbra is van lehetőség személyes ügyintézésre – tartalmazza a többi között az érintett polgármesterek és a jegyző által együttesen szignált közlemény.

Íme:

KÖZLEMÉNY

Értesítjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a Kormány a 478/2020. (XI.3.) Korm. rendelettel, 2020. november 4. éjféltől veszélyhelyzetet hirdetett ki, ami miatt Torony Község Önkormányzata, Dozmat Község Önkormányzata és a Toronyi Közös Önkormányzati Hivatal személyes ügyfélfogadást határozatlan ideig nem tart.

Ez alól kivétel jelentenek a lent felsorolt ügyek, amelyekre kizárólag telefonon, előre egyeztetett időpontban van lehetőség.

Felsőcsatár Község Önkormányzat hivatali helyiségében (9794 Felsőcsatár, Petőfi Sándor u. 74.) továbbra is van lehetőség személyes ügyfélfogadásra (csütörtökönként 8.00-12.00 között), természetesen a higiéniai előírások szigorú betartásával.

Az egyes konkrét ügytípusok vonatkozásában az alábbi eljárásrendet határozzuk meg:

a.) Hagyatéki ügyintézés: kizárólag előre, telefonon történt időpont-egyeztetést követően (telefonszám: 94/540-521), a Toronyi Közös Önkormányzati Hivatalban történhet az ügyfelek személyes fogadása. Ezen ügytípusban a nyilatkozatok a Hivatalba történő eljuttatására postai úton, ügyfélkapun keresztül, e-mailben /onkormanyzat@torony.hu/ vagy a Közös Hivatal bejáratánál rendszeresített postaládán keresztül van lehetőség.

b.) Anyakönyvi ügyintézés: amennyiben az ügy intézése nem tűr halasztást, ügyintézésre kizárólag előzetes, telefonon történt időpontfoglalás alapján van lehetőség. (telefonszám: 94/540-521, +3630/218-2421) A kérelmeket postai úton, ügyfélkapun keresztül, e-mailben /onkormanyzat@torony.hu/ vagy a Közös Hivatal bejáratánál rendszeresített postaládán keresztül lehet benyújtani.

c.) Földhaszonbérleti és adásvételi szerződések kifüggesztése: Ezen ügytípusban a kérelem benyújtására, a Toronyi Közös Önkormányzati Hivatalba történő eljuttatására postai úton vagy a Közös Hivatal bejáratánál rendszeresített postaládán keresztül van lehetőség. Az ügyfelek tájékoztatása telefonon (az 94/540-21-ös telefonszámon) vagy e-mailen /onkormanyzat@torony.hu/ történik.

d.) Szociális ügyek: az ügyfélfogadás kizárólag telefonon (az 94/540-21-ös telefonszámon) előre egyeztetett időpontban lehetséges.

Minden egyéb esetben az ügyintézés kizárólag e-mailben, ügyfélkapun keresztül vagy telefonon lehetséges!

Elérhetőségek:

Toronyi Közös Önkormányzati Hivatal: 06-94/540-521

Dr. Scheid Eszter jegyző: +36-30/218-3691

Igazgatási ügyekben: 06-94/540-521

Szociális ügyekben: 06-94/540-521

Anyakönyvi ügyekben: +36-30/218-2421

Adóügyekben: +36-30/218-2421

 

Kovács György, Torony Község polgármestere: +36-20/288-6120

Konczér Katalin, Felsőcsatár Község polgármestere: +36-30/256-5924

Gombor György, Dozmat Község polgármestere: +36-30/946-6116

E-mail:

Dr. Scheid Eszter jegyző: jegyzo@torony.hu

Igazgatási ügyek: onkormanyzat@torony.hu

Szociális ügyek: igazgatas@torony.hu

Adóügyek: adougy@torony.hu

Pénzügy: penzugy@torony.hu

penztar@torony.hu

 

Megértésüket köszönjük!

Torony, 2020. november 11.

Kovács György s.k.

Torony Község Polgármestere

Konczér Katalin s.k.

Felsőcsatár Község Polgármestere

Gombor György s.k.

Dozmat Község Polgármestere

Dr. Scheid Eszter s.k.

jegyző


Kedden éjféltől újabb járványügyi korlátozások lesznek

2020. november 9.

Csökkenteni kell a koronavírusos megbetegedéseket, mert ha továbbra is ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn a Facebook-oldalán közzétett videóban, amelyben ezért a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket jelentett be.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kórházakat ugyan felszerelték és minden rendelkezésre áll: ágy, lélegeztetőgép, maszk, védőfelszerelések, valamint az orvosok és az ápolónők is emberfeletti munkát végeznek, de – emelte ki –  “ők is emberek, és számuk véges”. Hozzátette: ráadásul a vakcina megérkezéséig még több hét van hátra.

Kijelentette: a maszkviselés önmagában már nem lassít eléggé, ezért a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket kell bevezetni.

Ezért közölte: amennyiben az Országgyűlés megadja a kormány számára a rendkívüli felhatalmazást, akkor kedd éjféltől a kormány kijárási tilalmat vezet be este 8 óra és hajnali 5 óra között.  “8 órára mindenkinek haza kell érnie” – fogalmazott. Felmentés csak a munkába és a munkából hazajárás, illetve rendkívüli esetekben lehetséges – tette hozzá.

Orbán Viktor bejelentette azt is: minden gyülekezés tilos lesz, az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak.  Az üzletek, a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak, a szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat pedig nem – folytatta.

A miniszterelnök közlése szerint általános rendezvénytilalom lép életbe: családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, a sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni, szabad téren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.

Ismertette: a felsőoktatás csak online formában működhet, és a kollégiumokat, a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni.

Hozzátette: a középiskolákban, nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe, míg a bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak. Közölte azt is: a kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell.

Az intézkedések kedd éjféltől, vagyis szerda 0 órától lépnek majd hatályba.

A miniszterelnök Facebook-videóját itt lehet megnézni.

Forrás: www.koronavirus.gov.hu/MTI


Lakossági fórum helyett polgármesteri fogadóóra november 18-án

2020. november 4.

A koronavírus járvány további terjedésének megfékezése érdekében hozott, kedden éjfélkor életbe lépett központi intézkedések következtében az előttünk álló hetekben elmaradnak a tervezett képviselő-testületi ülések és nem tarthatják meg a november 18-ára meghirdetett lakossági fórumot se.

Erről Konczér Katalin, Felsőcsatár polgármestere tájékoztatott.

Hozzátette: az egyedi szennyvízkezelő berendezések szőlőhegyi telepítése tárgyában meghirdetett lakossági fórum helyett polgármesteri fogadóórát tart az eredetileg meghirdetett időpontban, tehát november 18-án, este 6 órától a felsőcsatári kultúrház klubhelyiségében, ahol a biztonsági előírások maximális betartásával, egyesével fogadja az érdeklődőket.

Akiknek ezzel összefüggésben a honlapunkon korábban ismertetett és onnan letölthető dokumentumok nyomtatott változatára szükségük van, azokat átvehetik munkanapokon reggel 8 és déli 12 óra között a felsőcsatári önkormányzati hivatalban. A polgármester azt kéri, hogy aki teheti, a szükséges dokumentumokat kitöltve vigye magával a november 18-ai fogadóórára.


Kedden éjféltől veszélyhelyzetet hirdetett ki a kormány

2020. november 4.

A Kormány a 478/2020. (XI.3.) Korm. rendelettel veszélyhelyzetet hirdetett ki a Magyar Közlöny 237. számával, amely tartalmazza a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló 479/2020. (XI.3.) Korm. rendeletet is – tájékoztatott dr. Scheid Eszter.

A Toronyi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője ezzel kapcsolatban felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy a fentiekre tekintettel mától ugyanaz az eljárásrend a döntéshozatalnál, mint tavasszal:

– képviselő-testület helyett a polgármester,

– nemzetiségnél az elnök hozza meg a döntéseket.

A képviselő-testület helyett tavasszal meghozott polgármesteri és elnöki döntések számozása a továbbiakban folyamatosan történik.

A Magyar Közlönynek a veszélyhelyzet kihirdetését tartalmazó száma itt tölthető le:

MK_20_237


Vasárnaptól Felsőcsatáron is szünetelnek a nyilvános szentmisék

2020. október 30.

Mindenszentek – november 1-je – ünnepétől, azaz vasárnaptól szünetelnek a nyilvános szentmisék a szentpéterfai plébániához tartozó teleüléseken, így Felsőcsatáron is – közölte a hívekhez intézett üzenetében Várhelyi Tamás plébános.

Várhelyi Tamás plébánosnak a hívekhez intézett üzenetét az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük:

Kedves Testvérek!

Plébániánk: Felsőcsatár, Horvátlövő, Narda, Pornóapáti, Szentpéterfa és Vaskeresztes Lakói!

Ország- és világszerte – és sajnos a közvetlen környezetünkben is – megnövekedett a megbetegedések, a vírushordozók száma, akik akaratlanul is átadhatják és gyanútlanul átadjuk egymásnak ezt a kórt. Hiszen mi (atyák) is valahol, valamikor, valaki(k)től megfertőződtünk, amit ugyan sem másnak, sem magunknak nem akartunk és nem is kívántunk. Most sem és máskor sem helyes és nem is keresztényi, ha egymásra mutogatnánk ebben a szövevényes, átláthatatlan helyzetben, többségünk amúgy is felnőtt ember, aki tudja, hogy mit miért tesz. Ne hagyjuk, hogy a gonosz éket verjen közösségeinkbe!

Mi szerencsére felgyógyultunk, köszönjük imáikat és ebben az időben történő gondoskodásukat, kedvességüket. Külön köszönöm Richárd atyának a helytállását és a helyettes atyák áldozatát vasárnapjaink megszenteléséért!

Viszont jelent helyzetben, a Katolikus Egyház ügyeiben egyedül illetékes helyi felsőbb vezető, a szombathelyi megyéspüspökkel egyeztetve és engedélyét kérve, a helyi Hívek, Lakók biztonsága érdekében, valamint, hogy templomaink, szertartásaink ne váljanak esetleges támadások célpontjaivá, így Mindenszentek napjától (november 1.), vasárnaptól közel 2 hétig biztosan szünetel a nyilvános szentmisék tartása Plébániánk templomaiban. Beleértve Mindenszentek napját, a hétköznapokat és ünnepnapokat is.

Az esetleges temetéseket ebben a 2 hétben gyászmise nélkül végezzük, amit későbbi időpontban pótolunk. A temetői közös egyházi megemlékezések is idén elmaradnak. Az elmúlt évben elhunytak névsora Plébániánk Facebook oldalán halottak napjára idén is olvasható lesz, emlékeinkben felidézhetjük őket és imádkozhatunk értük.

Ahol november 8-ára volt kitűzve az egyházközségi képviselő-testületi választás, ott meg fogjuk találni a módját a szavazás megtartásának, erről az érintetteket értesítjük.

Templomi szertartásaink újraindításáról szintén tájékoztatjuk a Híveket. Az október elején vásárolt érintésmentes kézfertőtlenítő gépek a többi templomunkban is addig beüzemelésre kerülnek.

Megértésüket kérem, különösen azokét, akiknek ebben az időszakban lettek volna szentmiseszándékaik, de most mégis elmaradnak! Sokunknak fájó ez a lépés, de tavasszal is meghoztuk ezt az áldozatot több hónapon keresztül, most reményeink szerint pár hétről lenne szó, hacsak országos vagy egyházmegyei szinten nem szigorítanak.

Bízom benne, hogy Mindannyian megtaláljuk most is a módját a személyes imádságaink, televíziós, internetes szentmise közvetítések által, hogy mégis meg tudjuk szentelni napjainkat, életünket. Méltón, de mégis a jelen helyzethez alkalmazkodva. Köszönöm!

Ugyanígy valamennyi templomunk takarítóinak, segédkezőknek, akik eddig is lelkiismeretesen végezték munkájukat ebben az időszakban is, hálásan köszönjük eddigi és jövőbeli többletfáradozásaikat a fertőtlenítések területén is!

Bízom abban, hogy ezen további megelőző intézkedések hozzájárulnak a járványhelyzet mérsékléséhez Szentpéterfán, és segítik Plébániánk többi községében is a védekezést. S utána ismét szabadon, közösségben gyakorolhatjuk hitünket és élhetjük életünket. Kérem, hogy az internettel, Facebookkal nem rendelkező Lakókat is tájékoztassuk az itt leírtakról (lehetőleg telefonon).

Vigyázzunk egymásra! Imádkozzunk egymásért! A betegeknek jobbulást, kitartást, hasonlóképpen a karanténra kötelezetteknek, sok türelmet!”

Tamás atya


Háziorvosi tájékoztató a járványhelyzet idején aktuális ügyekben

2020. szeptember 29.

Tájékoztatót tett közzé dr. Grastyán Katalin főorvos, háziorvos a járványhelyzet idején követendő eljárásokról, köztük a gyógyszerfelíratás menetéről, az influenza elleni védőoltás igényléséről és a betegellátás rendjéről.

A tájékoztatót az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük:

Tisztelt Páciensek!

A rendelői ellátás során a járványhelyzet következtében megnövekedett terhelés miatt az alábbiakat kérem Önöktől:

1/  Amennyiben csak gyógyszert szeretnének felíratni, panaszuk nincs, kérem, írásban tegyék, ne telefonon! Egy papírra írják fel a nevüket, a telefonszámukat (ha kérdésünk van, felhívjuk Önöket), illetve, hogy hány havi gyógyszert kérnek (1,2,3), és a postaládába dobják be! 2 munkanapon belül felírjuk, és a már megszokott módon kiváltható bármelyik gyógyszertárban (a beteg TAJ-száma és a kiváltó személyi igazolványa kell hozzá).

2/ Az influenza elleni védőoltás ebben az évben minden magyar állampolgár számára ingyenes lesz. Az igények felméréséhez kérem, hogy egy papírlapra írják fel ez irányú igényüket, az igénylők nevét és a rendelőknél elhelyezett postaládába dobják be, ne telefonáljanak!

3/ Hosszú ideje praktizáló orvosként tudom, milyen fontossággal bír az orvos-beteg találkozás. Most azonban a járványhelyzet miatt törekednünk kell a rendelői látogatások számának és időtartamának csökkentésére. Amennyiben betegség miatt ellátásra szorulnak, kérem, az alábbiak szerint járjanak el:

 • telefonon kérjenek időpontot, és a feltett kérdésekre türelemmel, pontosan válaszoljanak
 • már a rendelőbe belépéskor viseljenek szabályosan, az orrukat és a szájukat fedő maszkot, a rendelőben kerüljék az ajtó, a kilincs, a bútorok érintését, mert bár mi folyamatosan fertőtlenítünk, a rendelő mégiscsak „veszélyes üzem”.

A fent leírtak azért fontosak, mert ha mi (az egészségügyi személyzet) – akár mindketten – karaténba kerülünk, netán megfertőződünk koronavírusos beteg miatt a rendelőben, a körzet egészségügyi ellátása bajba kerül!

Köszönöm a megértésüket és a türelmüket:

Dr. Grastyán Katalin

főorvos, háziorvos


Csak előre egyeztetett időpontban fogadnak ügyfelet Toronyban

2020. szeptember 21.

Lakossági tájékoztató tett közzé a Toronyi Közös Önkormányzati Hivatal. Eszerint szeptember 21-étől, azaz mától kizárólag előre egyeztetett időpontban és csak az önkormányzati épület előterében van lehetőség személyes ügyintézésre.

A tájékoztató kitér arra is, hogy az önkormányzati hivatal előterében egyszerre lehetőleg csak egy ügyfél tartózkodjon, továbbá – a járványhelyzetre tekintettel –  a hivatal bejáratánál található kézfertőtlenítő használata mindenki számára kötelező. Az ügyfél a hivatalba történő belépéskor köteles szájmaszkot viselni.

A kézfertőtlenítő használatát és a szájmaszk viselését az ügyintéző ellenőrzi.

A hivatal dolgozói a lakosság, az ügyfelek együttműködését és megértését kérik és egyben köszönik.


Mikor és hogyan tud segíteni az önkormányzat a karantén idején?

2020. szeptember 16.

Ahogy tavaszi időszakban számos alkalommal előfordult, úgy a koronavírus járvány jelenlegi és várható szakaszában is az önkormányzat segítségére szorulhatnak azok a személyek, akiknél a járványügyi hatóságok karantént rendelnek el.

Konczér Katalin, Felsőcsatár polgármestere a járványügyi helyzetre tekintettel fontosnak tartotta annak tisztázását, milyen esetekben és milyen segítséget kaphatnak az önkormányzattól a hatósági karanténba helyezett személyek.

Először is: az érintetteknek a rájuk vonatkozó karantént elrendelő járványügyi hatóságnál kell jelezniük, hogy – amennyiben nincs olyan családtagjuk, akikre az ellátásuk során számíthatnak – önkormányzati segítségre szorulnak.

Ilyen esetekben – miután az érintett személy karanténba vonul – a területileg illetékes önkormányzat értesítést kap a járványügyi hatóságtól, ami tartalmazza az illető nevét, lakcímét (tartózkodási helyét) és a karantén időpontját.

Az önkormányzat pedig ennek ismeretében felveszi a kapcsolatot a karanténba helyezett személlyel, és gondoskodik az illető gyógyszereinek kiváltásáról és a napi bevásárlásról.

A lényeg tehát, hogy mindenki ott kérje az önkormányzat segítségét, ahol számára a karantént elrendelték – erősítette meg a polgármester.


Máris szigorították az iskolákra vonatkozó járványügyi szabályokat

2020. szeptember 9.

Egy héttel az iskolakezdés után szigorította az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az oktatási intézményekre vonatkozó, augusztus közepén kiadott járványügyi szabályozást. Ennek megfelelően a felsőcsatári iskola is módosította az intézkedési tervét.

A Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola tanévnyitó ünnepségéről szóló tudósításunkban jeleztük, hogy az iskola vezetősége az Emmi által augusztus közepén kiadott járványügyi intézkedési terv alapján megalkotta a járvány terjedését megelőző helyi eljárásrendet, ami gyermekre, pedagógusra, szülőre, intézményi dolgozóra egyaránt megfogalmaz szabályokat. Azt is ígértük hogy erre visszatérünk.

Nos, alig telt el egy hét az iskolakezdés óta, a minisztérium szeptember 8-án máris szigorított az előírásokon. Az újabb “tiltásokat” a felsőcsatári iskola is beépítette az intézkedési tervébe, amit az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

MÓDOSÍTOTT INTÉZKEDÉSI TERV
A 2020/2021. TANÉVBEN A FELSŐCSATÁRI NYELVOKTATÓ NEMZETISÉGI ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN ALKALMAZANDÓ ELJÁRÁSRENDRŐL

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Operatív Törzs által kiadott Intézkedési terv alapján az intézményünkben az alábbi eljárásrend érvényes:

1. Tanulókra és szülőkre vonatkozó szabályok:

  1. Az iskolát kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek látogathatja. Amennyiben a szülő gyermekén tüneteket észlel, ne küldje el őt az iskolába, s gondoskodjon orvosi vizsgálatról! Azt követően az orvos utasításainak alapján járjanak el! A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.
  2. Ha a szülő gyermekét otthon tartja, kizárólag orvosi igazolással térhet vissza a gyermek az iskolába. Az igazolásokat e-ügyintézésen keresztül kérjük elküldeni legkésőbb az iskolába érkezés előtti napon.
  1. Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó határozatot szükséges bemutatni.
  2. Hatósági karantén esetén a gyermek hiányzása szintén igazolt, az oktatásban a pedagógusokkal egyeztetett kapcsolattartási és számonkérési forma mellett vehet részt.
  3. Ha a gyermek (orvos, szakember által igazoltan) veszélyeztetett csoportba tartozik, s emiatt a járvány idején huzamosabb ideig nem látogatja az iskolát, hiányzása igazoltnak tekintendő, az oktatásban a pedagógusokkal egyeztetett kapcsolattartási és számonkérési forma mellett vehet részt.
  4. Tanítási időben (7.45–16.00 óra között) szülők az iskola területére nem léphetnek be, gyermeküket az iskola előtt várhatják meg.
  1. Szülő, kísérő nem léphet be az iskolába, csak az intézményvezető előzetes engedélyével, illetve kifejezetten szülők részére szervezett programon való részvétel céljából. Ilyen esetekben a maszk viselése számukra kötelező.
  2. Az iskolába való belépéskor az iskola egy-egy dolgozója fertőtleníti a diákok kezét. Annak érdekében, hogy ez zavartalanul történhessen, az intézménybe 7:45 előtt nem érkezhetnek a tanulók.
  3. Aki az első tanóra kezdése után érkezik, maga köteles a fertőtlenítésről gondoskodni az iskola épületébe történő belépést megelőzően.
  4. A tantermekben a padok szellősebb elhelyezésével távolságtartási lehetőséget biztosítunk a gyermekek számára.
  1. Maszk használata az intézmény dolgozóinak és diákjai számára a közösségi terekben javasolt.
  2. Illemhely használata, szünetekben elvárt magatartás:
   • A diákügyeletesek és az ügyeletes pedagógusok segítségével és felügyeletével tartani kell az 1,5 m-es távolságot – mind a folyosón, mind az udvaron, mind a mosdókban és a mosdók előtt.
   • Az udvari játékok használhatók – a megadott 1,5 m-es távolság betartásával.
  3. Könyvtár: A gyermekek az iskolai könyvtárat az alábbiak betartásával látogathatják nyitvatartási időben:
   • A visszahozott könyveket az osztálytermekben elhelyezett gyűjtőládába kell belerakni.
   • A Könyvtárban a könyvtároson kívül maximum 3 személy tartózkodhat.
  4. Informatika szaktanterembe lépés előtt a tanulók kötelesek a kezüket fertőtleníteni.
  5. Ebédelés: az étkeztetést kisebb tanulói csoportokban valósítjuk meg. Az étkezés megkezdése előtt a tanuló köteles fertőtleníteni a kezét. Az iskolába érkezéskor köteles kezet mosni.
  6. Sorakozó: Minden diáknak tartani kell a 1,5 m-es távolságot.
  7. Testnevelés órákon betartandó szabályok:
   • Távolságtartás.
   • A személyes kontaktus lehetőség szerinti mellőzése.
   • Az érintkezést kívánó gyakorlatokat állandó edzőpárral kell megvalósítani.
   • Az öltözködés során is ügyelni kell a távolságtartásra
  1. Tanórán kívüli foglalkozások a járványügyi helyzet fennállásáig: énekkar, sportkör, színjátszó és tánc szakkör felfüggesztésre kerül, természetjáró szakkör mindaddig szervezhető, amíg az időjárási körülmények engedik a szabadban történő megvalósítást.
 1. Tanulószobai foglalkozásainkat kisebb csoportokban szervezzük.

2. Az intézményben dolgozókra vonatkozó szabályok:

 1. Az oktatásban és nevelésben, illetve az intézmények működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vehet részt.
 2. Az osztályfőnökök az első osztályfőnöki órán ismertetik és átbeszélik a diákokkal a rájuk vonatkozó ajánlásokat és szabályokat, valamint a higiénés elvárásokat.
 3. A pedagógusok folyamatosan ellenőrzik a higiénés- és a protokoll által előírt egyéb szabályok betartását.
 4. A szellőztetés, valamint a tantermek és egyéb helyiségek takarítása, fertőtlenítése a megszokottnál gyakrabban történik.
 5. Az utolsó tanítási órák végeztével a jelenlévő pedagógus gondoskodik a szellőztetésről.
 6. Az iskola takarítói segítséget nyújtanak a tanulók kezének fertőtlenítésében, a délutáni tanítási órák megkezdése előtt az iskolában található kilincseket fertőtlenítik. A takarítók fokozottan ügyelnek a takarítási munkálatok során a felületek fertőtlenítésére.
 7. Amennyiben egy gyermeknél, pedagógusnál, vagy egyéb dolgozónál fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul elkülönítjük, egyúttal értesítjük az iskola-egészségügyi orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Gyermek esetén a szülő/gondviselő értesítéséről is gondoskodunk, felhívjuk figyelmét, hogy feltétlenül keressék meg telefonon a gyermek háziorvosát, s azt követően az orvos utasításainak alapján járjanak el.
 8. A beteg gyermek felügyeletét ellátó személynek kesztyű és maszk használata kötelező.
 9. Az iskola minden dolgozója értesítési kötelezettséggel bír az intézményvezető felé betegség, fertőzés, külföldi tartózkodás esetén.

Felsőcsatár, 2020. szeptember 9.

Szegleti Veronika sk.

intézményvezető


Két hétig a felsőcsatári hivatalban sem lesz ügyfélfogadás

2020. szeptember 8.

A koronavírus fertőzés miatt elrendelt, illetve önként vállalt karantén következtében nem csak a Toronyi Közös Önkormányzati Hivatalban, hanem Felsőcsatáron se lesz ügyfélfogadás az elkövetkezendő két hétben – közölte a jegyző.

Amint arról pénteken beszámoltunk, pozitív lett a koronavírus tesztje a Toronyi Közös Önkormányzati Hivatal egyik dolgozójának, emiatt a hivatal néhány munkatársa karanténba kényszerült. Mindez azt jelenti, hogy szeptember 7-étől előre láthatóan két héten át szünetel a személyes ügyfélfogadás Toronyban. Akinek azonban ezen idő alatt sürgős elintéznivalója van, hétköznapokon reggel 8-tól déli 12 óráig hívhatja a 06/94/540-521-es telefonszámot.

Dr. Scheid Eszter jegyző mindezt azzal egészítette ki, hogy az ügyfélszolgálati szünet természetesen Felsőcsatárra is vonatkozik. Ami azt jelenti, hogy a következő két hétben – szeptember 10-én és 17-én – a csütörtökönként szokásos ügyfélfogadást a felsőcsatári önkormányzati hivatalban sem tartják meg. A lakosság megértését kérik és köszönik.


Koronavírusos a toronyi hivatal egyik dolgozója, többen karanténban

2020. szeptember 4.

Pozitív lett a koronavírus tesztje a Toronyi Közös Önkormányzati Hivatal egyik dolgozójának, aki a családjában előfordult hasonló minta után saját maga kezdeményezte a vizsgálatot. A hivatal néhány munkatársa karanténba kényszerült.

Hivatalos értesítést tett közzé dr. Scheid Eszter jegyző, a Toronyi Közös Önkormányzati Hivatal vezetője. Ebben arról tájékoztatja a toronyi lakosokat, hogy a hivatalban szeptember 4-étől, péntektől előre láthatóan két hétig szünetel a személyes ügyfélfogadás. Akinek azonban ezen idő alatt sürgős elintéznivalója van, hétköznapokon reggel 8-tól déli 12 óráig hívhatja a 06/94/540-521-es telefonszámot.

Mint az értesítésből kiolvasható, a hivatal dolgozói a község lakosainak érdekében vonultak önkéntes karanténba egy szintén önkéntesen elvégzett, pozitív eredménnyel zárult koronavírus teszt után.

A hivatalos értesítésből pontosan nem derült ki, ám a körülményeket jól ismerő egyik önkormányzati képviselő elmondta: miután a hivatal érintett dolgozója (a nevét személyiségi okokra tekintettel nem hozzuk nyilvánosságra) megtudta, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje, kezdeményezte, hogy a járványügyi hatóság végezze el az ilyenkor szokásos kontaktkutatást. Ennek lett az eredménye, hogy a hivatali dolgozó néhány munkatársa házi karanténba vonult. Emiatt pedig felfüggesztették a személyes ügyfélfogdást a toronyi hivatalban, illetve a következő két hétben a toronyi művelődési ház is csak részlegesen működik.

A felsőcsatári lakosok megnyugtatására azt még hozzátesszük, hogy a pozitív tesztet produkáló dolgozó az elmúlt napokban a hivatali munkája során ügyféllel nem volt személyes kontaktusban.


Polgármesteri intézkedés kézfertőtlenítő és maszk használatáról

2020. augusztus 19.

A Toronyi Közös Önkormányzati Hivatal tájékoztatása szerint Felsőcsatár Község Önkormányzata polgármesterének intézkedése alapján továbbra is kötelező a hivatal bejáratánál található kézfertőtlenítő használata.

Továbbá az ügyfél a hivatalba történő belépéskor köteles szájmaszkot viselni. A kézfertőtlenítő használatát és a szájmaszk viselését az ügyintéző ellenőrzi.

Kérik a fenti intézkedések betartását.


Mutatjuk, hol végzik el Szombathelyen a fizetős koronavírus teszteket

2020. augusztus 6.

Augusztus 1-jétől fizetniük kell a külföldről érkezőknek a koronavírus tesztek elvégzéséért. A rendelkezés azokat érinti, akik a sárga vagy piros besorolású országból jönnek Magyarországra. Az országok besorolása az aktuális járványhelyzet szerint változik.

Augusztus első napjától a sárga vagy piros besorolású országokból Magyarországra érkezőknek kell fizetniük a kéthetes kötelező házi karantént kiváltó PCR-teszteket. Az országos tisztifőorvos tájékoztatója szerint az országba lépők a határon egészségügyi vizsgálaton esnek át, kapnak egy értesítést a kötelező karantén elrendeléséről, valamint egy piros cédulát, amit kötelesek elhelyezni a lakásuk ajtaján.

Aki mentesüni szeretne a karantén alól, annak az országba lépést követően kérelmet kell benyújtania a területileg illetékes járási hivatalhoz, illetve Budapesten a kerületi hivatalhoz, melynek díja háromezer forint. A kérelmező ezután kap egy rendelkezést, amelynek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet. Az intézkedés további részletei itt olvashatók el.

Arról pedig, hogy a különböző országok az adott időpontban milyen besorolásba tartoznak, itt lehet folyamatosan tájékozódni.

Segítségképpen közzétesszük azt is, hogy Szombathelyen mely laboratóriumokban kérhető a koronavírus teszt:

POLYMED Egészségügyi Szolgáltató, Szombathely, Dolgozók útja 1/A, mintavétel időpontja: hétfő: 7-11, szerda: 7-11, telefonszám: 36/70/6985810

Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, Szombathely, Markusovszky u. 5. (Infektológiai ambulancia), mintavétel időpontja: hétfő-csütörtök 13.00-15.00, telefonszám: 94/311542/4115

Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Szombathelyi Egészségügyi Központ, Szombathely, Nádasdy u. 43., mintavétel időpontja: szerdánként 8-9 óra között, telefonszám: 36/94/506626

Szombathely Palace Irodaház, SYNLAB kiemelt partneri magánvérvételi hely, Szombathely, Semmelweis Ignác u. 2., mintavétel időpontja: hétfőtől péntekig 7:00-10:20, telefonszám: 36/70/4104643

A laboratóriumi mintavételi árakat pedig itt tudja megnézni.

Infografikán is mutatjuk, mi a teendője a sárga és piros besorolású külföldi országból Magyarországra érkezőknek:


Megszületett a kormányrendelet, mától újra nyitva a könyvtár

2020. június 15.

A napokban megjelent kormányrendelet szerint június 15-étől, azaz mától a nyilvános könyvtárak bárki számára újra látogathatóak. Ez azt jelenti, hogy a szokott nyitva tartási rend szerint – bizonyos korlátozásokkal – a felsőcsatári könyvtár is fogadja az olvasókat.

A könyvtárak június 15-étől számított újranyitásának híre immár tényként könyvelhető el, ám arról egyelőre nincsenek pontos információk, hogy milyen korlátozó intézkedéseket kell figyelembe venni a könyvtári kölcsönzések idején. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére a Magyar Könyvtárosok Egyesülete – számos társszervezettel karöltve – még májusban ajánlásokat fogalmazott meg erre vonatkozóan, a dokumentumot itt lehet letölteni:

Könyvtár újranyitási szabályzat

Ebben a többi között szerepel például, hogy a március közepétől – akkor függesztették fel a könyvtárak a szolgáltatásaikat – az olvasóknál lévő, az újranyitáskor visszahozott könyveket 72 órás karanténba kell helyezni, ám az országos tiszti főorvos – mint utóbb elmondta – ezt nem tartja szükségesnek. Ugyanakkor elvárható a szájmaszk viselése, továbbá a megfelelő távolságtartás, ezzel együtt az egy helyiségben tartózkodók számának korlátozása. Indokolt továbbá a könyvtár használata előtt és után a megfelelő kézmosás és a fertőtlenítés.

Az olvasók és a könyvtári dolgozók egészségének védelme érdekében ez utóbbi korlátozásokat, illetve ajánlásokat célszerű egy ideig még betartani.

Ami pedig a felsőcsatári könyvtárat illeti, az intézmény a korábban megszokott nyitva tartási rend szerint – keddenként délután 2 és 5 óra között, valamint péntekenként délután 3 és 6 óra között – várja az olvasókat. És ne feledjük: vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

A kultúrházban egyelőre továbbra se lehet rendezvényt szervezni.


Az önkormányzati hivatalban továbbra is kötelező maszkot viselni

2020. június 9.

Felhívással fordult a Toronyi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó települések lakosságához dr. Scheid Eszter jegyző. Ebben a többi között arra hívja fel a figyelmet, hogy a hivatalban továbbra is kötelező maszkot viselni.

A jegyző felhívását az alábbiakban teljes terjedelmében lehet olvasni:

FELHÍVÁS

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy hivatalunkban a maszk viselése kötelező!

Ügyfélfogadásra csak előre egyeztetett időpontban, a közleményben leírtaknak megfelelően és csak az előtérben van lehetőség.

Tájékoztatjuk továbbá Önöket, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatalának települési ügysegédje előzetes telefonos egyeztetés után a következők szerint tart ügyfélfogadást:

Torony                                                         Felsőcsatár

szerda 8-10 óra                                    csütörtök 10.30-12.30 óra

csütörtök 13-16 óra

Időpont egyeztetés miatt hívható telefonszám: Rajkay Ágnes +36-70/400-8513

Az ügysegédnél az alábbi szociális ellátásokkal kapcsolatos ügyek intézhetők:

– közgyógyellátás (alanyi és normatív jogcímen)

– ápolási díj (alapösszegű, emelt összegű és kiemelt)

– egészségügyi ellátásra való jogosultság

– aktív korúak ellátása (foglalkoztatást helyettesítő támogatás, valamint egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás)

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Köszönettel:

Toronyi Közös Önkormányzati Hivatal

Dr. Scheid Eszter

sk.


Továbbra is előjegyzés alapján történik a háziorvosi betegellátás

2020. június 8.

Közleményben tudatta dr. Grastyán Katalin felsőcsatári háziorvos, hogy a nyári hónapokban az orvosi rendelőben a vonatkozó előírásoknak megfelelően továbbra is telefonos előjegyzés és kikérdezés alapján történik a betegellátás.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a doktornő közleményét:

“A betegellátás a nyári időszakban továbbra is előjegyzés alapján történik előzetes kikérdezést és telefonegyeztetést követően, központi, országos tiszti főorvosi és miniszteri utasításra.

Megkérjük betegeinket, hogy a megadott időpontra pontosan érkezzenek! Ha előbb jöttek, várják meg, míg szólítjuk Önöket! Ha elkéstek és van lehetőség, természetesen ellátjuk Önöket, ha a következő beteg már megérkezett, és nem sürgős ellátásról van szó – új időpontot adunk.

Az orvosi rendelő betegségtől függetlenül csak szabályosan viselt – orrot és szájat takaró – maszkban kereshető fel!

Megértésüket és együttműködésüket mindannyiunk egészsége érdekében köszönjük.

Tisztelettel:

Dr. Grastyán Katalin

Főorvos, háziorvos”


Zárt körben engedélyezett a sporttevékenység a kultúrházban

2020. június 4.

Felsőcsatár polgármestere a koronavírus járvány miatt hozott korlátozó intézkedések egy részének feloldásaként engedélyezte a helyi kultúrházban lévő tornacsarnokban zárt körű sportrendezvény tartását – nézők nélkül.

Az erről szóló polgármesteri határozat így szól:

“Felsőcsatár Község Önkormányzat polgármestereként engedélyezem a Felsőcsatári Kultúrházban, 9794 Felsőcsatár, Petőfi utca 9. szám alatti épületben található tornacsarnok amatőr sport és szabadidős sport célú edzés, továbbá a tornacsarnokban sportrendezvény tartását nézők nélkül, zárt körülmények között.”

Konczér Katalin polgármester határozatát és annak indoklását az alábbiakban teljes terjedelmében el lehet olvasni:


A hosszú hétvégén újra érvényes a hegyen a kijárási korlátozás

2020. május 2.

Május első – egyben három napos, azaz hosszú – hétvégéjén újra életbe lépett a kijárási korlátozás a felsőcsatári szőlőhegyen. Ez már a negyedik ilyen helyi intézkedés a koronavírus járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején.

Az önkormányzat erre vonatkorzó rendelete itt olvasható el teljes terjedelmében:

“Felsőcsatár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2020 (V.1.) önkormányzati rendelete a kijárási korlátozásról

Felsőcsatár Község Önkormányzata Polgármestere az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a kijárási korlátozással összefüggésben május 1. napjára és hétvégére meghozható önkormányzati intézkedésekről szóló 167/2020. (IV.30.) Korm. rendelet 3. §-ában, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében – Felsőcsatár Község Önkormányzata Képviselő-testülete feladat- és hatáskörében eljárva – a következőket rendeli el:

1.§

(1) A település lakóinak egészségének megőrzése érdekében a hétvége alatt következő területet lezárom: Felsőcsatár, Szőlőhegy területe

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott közterületen megállni, parkolni, sétálni, tartózkodni tilos.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott tilalom nem vonatkozik azon személyekre, akik Felsőcsatár község közigazgatási területén életvitelszerűen laknak, és ezt a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványával igazolják, valamint az érintett területek tulajdonosaira, bérlőire, vagy az ingatlan-nyilvántartásban más jogcímen rögzített használóira.

2. §

Aki az e rendeletben foglalt korlátozó intézkedéseket megszegi, tiltott, közösségellenes magatartást tanúsít és közigazgatási bírsággal sújtható.

3. §

Ez a rendelet 2020. május 1-én 00.00 órakor lép hatályba, és 2020. május 3-án 24.00 órakor hatályát veszti.

Felsőcsatár, 2020. május 1.

Konczér Katalin

polgármester sk.

A rendelet kihirdetve: 2020. május 1-én 10 óra 00 perckor.

Dr. Scheid Eszter

jegyző sk.”


Erre a hétvégére is érvényes a kijárási korlátozás a hegyen

2020. április 24.

Ahogy a mögöttünk hagyott két hétvégén, úgy az előttünk álló szombaton és vasárnapon is korlátozott lesz a kijárás a felsőcsatári szőlőhegyen a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet következtében. A vonatkozó önkormányzati rendeletet pénteken délben hirdették ki.

Íme, az önkormányzat rendelete teljes terjedelmében:

Felsőcsatár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2020 (IV.24.) önkormányzati rendelete a kijárási korlátozásról

Felsőcsatár Község Önkormányzata Polgármestere az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló 148/2020. (IV.23.) Korm. rendelet 3. §-ában, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében – Felsőcsatár Község Önkormányzata Képviselő-testülete feladat- és hatáskörében eljárva – a következőket rendeli el:

1.§

(1) A település lakóinak egészségének megőrzése érdekében a hétvége alatt következő területet lezárom: Felsőcsatár, Szőlőhegy területe

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott közterületen megállni, parkolni, sétálni, tartózkodni tilos.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott tilalom nem vonatkozik azon személyekre, akik Felsőcsatár község közigazgatási területén életvitelszerűen laknak, és ezt a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványával igazolják, valamint az érintett területek tulajdonosaira, bérlőire, vagy az ingatlan-nyilvántartásban más jogcímen rögzített használóira.

2. §

Aki az e rendeletben foglalt korlátozó intézkedéseket megszegi, tiltott, közösségellenes magatartást tanúsít és közigazgatási bírsággal sújtható.

3. §

Ez a rendelet 2020. április 25-én 00.00 órakor lép hatályba, és 2020. április 26-án 24.00 órakor hatályát veszti.

Felsőcsatár, 2020. április 24.

Konczér Katalin

polgármester sk.

A rendelet kihirdetve: 2020. április 24-én 12 óra 00 perckor

Dr. Scheid Eszter

jegyző sk.”


A hétvégén újra korlátozott a kijárás a szőlőhegyen

2020. április 17.

Az előttünk álló hétvégére újra kijárási korlátozást vezetett be a felsőcsatári szőlőhegy területére – a település képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva – Konczér Katalin polgármester. A rendelkezés szombaton 0 órától vasárnap 24 óráig lesz érvényben.

A kijárási korlátozásról szóló önkormányzati rendelet az alábbiakban teljes terjedelmében olvasható:

“Felsőcsatár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020 (IV.17.) önkormányzati rendelete a hétvégi kijárási korlátozásról

Felsőcsatár Község Önkormányzata Polgármestere az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a hétvégére vonatkozó kijárási korlátozással összefüggésben meghozható önkormányzati intézkedésekről szóló 118/2020. (IV.16.) Korm. rendelet 3. §-ában, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében – Felsőcsatár Község Önkormányzata Képviselő-testülete feladat- és hatáskörében eljárva – a következőket rendeli el:

1.§

(1) A település lakói egészségének megőrzése érdekében a hétvége alatt a következő területet lezárom: Felsőcsatár, Szőlőhegy területe

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott közterületen megállni, parkolni, sétálni, tartózkodni tilos.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott tilalom nem vonatkozik azon személyekre, akik Felsőcsatár község közigazgatási területén életvitelszerűen laknak, és ezt a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványával igazolják, valamint az érintett területek tulajdonosaira, bérlőire, vagy az ingatlan-nyilvántartásban más jogcímen rögzített használóira.

2. §

Aki az e rendeletben foglalt korlátozó intézkedéseket megszegi, tiltott, közösségellenes magatartást tanúsít és közigazgatási bírsággal sújtható.

3. §

Ez a rendelet 2020. április 18-án 00.00 órakor lép hatályba, és 2020. április 19-én 24.00 órakor hatályát veszti.

Felsőcsatár, 2020. április 17.

Konczér Katalin

polgármester sk.

A rendelet kihirdetve: 2020. április 17-én 13 óra 00 perckor

Dr. Scheid Eszter

jegyző sk.”


Kijárási korlátozás lépett életbe a felsőcsatári szőlőhegyen

2020. április 10.

Kijárási korlátozást vezetett be a felsőcsatári szőlőhegy területére nagypénteken déli 1 órától húsvéthétfőn éjfélig – a település képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva – Konczér Katalin polgármester.

A kijárási korlátozásról szóló önkormányzati rendeletet az alábbiakban teljes terjedelmében közzétesszük:

“Felsőcsatár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2020 (IV.10.) önkormányzati rendelete a húsvéti ünnepekre vonatkozó kijárási korlátozásról

Felsőcsatár Község Önkormányzata Polgármestere az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló 95/2020. (IV.9.) Korm. rendelet 3. §-ában, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében – Felsőcsatár Község Önkormányzata Képviselő-testülete feladat- és hatáskörében eljárva – a következőket rendeli el:

1.§

(1) A település lakói egészségének megőrzése érdekében a húsvéti ünnepek alatt a következő területet lezárom: Felsőcsatár, Szőlőhegy területe

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott közterületen megállni, parkolni, sétálni, tartózkodni tilos.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott tilalom nem vonatkozik azon személyekre, akik Felsőcsatár község közigazgatási területén életvitelszerűen laknak, és ezt a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványával igazolják, valamint az érintett területek tulajdonosaira, bérlőire, vagy az ingatlan-nyilvántartásban más jogcímen rögzített használóira.

2. §

Aki az e rendeletben foglalt korlátozó intézkedéseket megszegi, tiltott, közösségellenes magatartást tanúsít és közigazgatási bírsággal sújtható.

3. §

Ez a rendelet 2020. április 10-én 13 órakor lép hatályba, és 2020. április 13-án 24 órakor hatályát veszti.

Felsőcsatár, 2020. április 10.

Konczér Katalin

polgármester sk.

A rendelet kihirdetve: 2020. április 10-én 12 óra 30 perckor

Dr. Scheid Eszter

jegyző sk.”


Nincs szükség új lakcímkártyára a kijárási korlátozás miatt

2020. április 2.

Nem szükséges új lakcímkártya készítése abban az esetben, ha a múlt szombaton bevezetett kijárási korlátozás időtartama alatt nem az állandó, bejelentett lakcímen tartózkodunk – közölte a félreértések elkerülése végett a kormanyhivatal.hu.

“Mivel a kijárási korlátozás célja a társas érintkezések, közösségi találkozások számának csökkentése, az erről szóló kormányrendeletnek nem kizárólag a lakcímkártyán szereplő lakóhelyen vagy tartózkodási helyen lehet eleget tenni.

Nem szükséges új lakóhelyet vagy tartózkodási helyet bejelenteni akkor sem, ha a kijárási korlátozás ideje alatt a bejelentett lakóhelytől, tartózkodási helytől eltérő címen, például albérletben vagy hétvégi házban tartózkodunk. Kérjük ügyfeleinket, hogy emiatt ne keressék fel a kormányablakokat és az okmányirodákat, hiszen ez csak újabb, fölösleges találkozásokat eredményezne, ami éppen ellentétes a kijárási korlátozás céljával.

Továbbra is arra kérjük ügyfeleinket, hogy az ügyfélszolgálatokat csak a legszükségesebb esetben keressék fel. Egyben felhívjuk a figyelmet, hogy a kormányablakok, az okmányirodák és más kormányhivatali ügyfélszolgálatok kizárólag előzetes időpontfoglalással fogadnak ügyfeleket a járványügyi veszélyhelyzet idején.”

(kormanyhivatal.hu)


Szombattól kijárási korlátozás lép életbe az egész országban

2020. március 27.

Március 28-án, szombaton lép életbe a magyar kormánynak a kijárási korlátozásról hozott, az egész országra vonatkozó rendelete. Az intézkedés április 11-éig, a húsvétot megelőző nagyszombatig marad érvényben.

A koronavírus járvány megfékezése érdekében hozott kormányrendelet, ami részletesen tartalmazza, kire milyen korlátozások érvényesek, a Magyar Közlöny 56. számában jelent meg.

További részletek itt:

Magyar Közlöny – 56. szám


Önkéntesek jelentkezését várják az alakuló segítő csoportba

2020. március 25.

A koronavírus járvány okozta veszélyhelyzetre és annak várható hatásaira tekintettel önkéntes csoport létrehozását kezdeményezi Felsőcsatáron a település önkormányzata. Várják az önkéntesek jelentkezését.

A település polgármestere, Konczér Katalin ezekkel a gondolatokkal fordult Felsőcsatár lakóihoz:

Kedves Felsőcsatári Lakosok!

Szeretnénk egy önkéntes csoportot létrehozni, melynek célja az esetleges karanténban lévő személyek/családok segítése, valamint igény esetén időseknek, gyerekes családoknak a helyi boltban történő bevásárlása.

Segítséget várunk a hamarosan elkészülő maszkok kihordásában, amit minden felsőcsatári háztartásba szeretnénk eljuttatni.

Az elkövetkezendő hetekben nagy szükségünk lesz egymásra! Tegyünk egymásért!

Önkéntesnek jelentkezni lehet: Tarján Júlia – Felsőcsatár védőnőjénél a következő telefonszámon: 0630/7554804

Konczér Katalin

polgármester


Hétköznap nincs sürgősségi fogászati ügyeleti ellátás

2020. március 25.

Megváltozott rendben működteti március 19-étől a fogászati ügyeleti ellátást Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata – tájékoztatta a megyei tisztifőorvos a városkörnyéki települések polgármestereit.

Dr. Wächter Walter László megyei tisztifőorvosnak a térség polgármestereihez eljuttatott tájékoztató leveléből kiderül, hogy Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a koronavírus járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel 2020. március 19-étől megváltozott rendben működteti a megyeszékhelyen lévő, Wesselényi utcai fogászati ügyeleti ellátást.

A változás lényege, hogy a hétköznapi ügyelet teljes egészében megszűnt. Sürgős esetben a fogászati ellátás csupán hétvégén, munkaszüneti, illetve ünnepnapon reggel 8 és délután 2 óra között érhető el. Ráadásul csak azon települések lakói vehetik igénybe a sürgősségi ügyeletet, amely települések erre vonatkozó megállapodást kötöttek a szombathelyi önkormányzattal, továbbá amely település fogorvosa részt vállal az ügyeleti szolgálat munkájában.

A tisztifőorvos egyidejűleg felszólította a Vas megyei fogászati alapellátásban dolgozó orvosokat a fennálló helyzet megoldásában való együttműködésre.


Központi tájékoztató anyagok letölthető formátumban

2020. március 19.

COVID19_kezmosas_menete_1_20020314

COVID19_megelozes_12pontja_20200315

COVID19_priorizalt_teendok_EMMI_20200315

COVID19_szulok_nagyszulok_vedelme_EMMI_20200311

COVID19_varandosok_kismamak_csecsemok_EMMI_20200311


Szórólapos tájékoztatás az orvos-beteg találkozókról

2020. március 19.

Minden felsőcsatári háztartásba eljuttatják a mai nap során azt a szórólapot, amiben Konczér Katalin polgármester az orvos-beteg találkozásokkal kapcsolatban tájékoztatja a lakosságot.

Itt mutatjuk a tájékoztatót teljes terjedelmében:

TÁJÉKOZTATÁS

Tisztelt és kedves Felsőcsatáriak!

Dr. Grastyán Katalin háziorvos kérése alapján a következőkről tájékoztatom Önöket, a rendkívüli járványhoz kapcsolódóan:

1. Ahogy az országos médiákból is hallható volt, tisztelettel kérjük, hogy lázas beteg NE a rendelőben keresse fel a doktornőt, hanem telefonon (0630/480-4404) konzultáljon vele a teendőkről;

2. Az orvosi rendelő kapujára kihelyezésre került egy postaláda, ahova kérjük bedobni a kapott leleteket és gyógyszerigényüket;

3. Gyógyszerigény esetén kérjük egy papírra felírni az igénylő nevét, telefonszámát, az igényelt gyógyszer megnevezését, mennyiségét, amit pedig rendelési nap előtt a rendelő kapujánál elhelyezett postaládába kérünk bedobni. Az igényelt gyógyszerek másnap délutántól bármelyik gyógyszertárban kiválhatók recept nélkül, az elektronikus rendszernek köszönhetően. A gyógyszert hozzátartozónak is kiadják, amennyiben bemondja a beteg TAJ számát, illetve személyi okmánnyal igazolja magát. Amennyiben ettől függetlenül valaki kéri a doktornő által kiállított felírási igazolást, azt a rendelési napon, a rendelés végén, az orvosi rendelőben átveheti.

Hálásan köszönöm együttműködésüket és megértésüket!

Tisztelettel és szeretettel:

Konczér Katalin
polgármester


Telefonáljon, mielőtt elindulna a központi orvosi ügyeletre!

2020. március 18.

Csak az ügyeletes orvossal történő előzetes telefonos egyeztetést követően, annak utasítása alapján induljanak el a betegek, amennyiben úgy érzik, hogy orvosi ellátásra van szükségük a szombathelyi központi orvosi ügyeleten!

Egyebek mellett ezt az intézkedést is tartalmazza a Szombathelyi Kistérség Többcélú Társulásának elnöke, Zsolnai Zoltán által a térség polgármestereinek és jegyzőinek küldött tájékoztató levele, amit itt lehet elolvasni:

Időközben dr. Wächter Walter László megyei tisztifőorvos is ajánlásokat fogalmazott meg az orvos-beteg találkozásokkal kapcsolatban a koronavírus járvány idejére.

Ebben a többi között azt tanácsolja, hogy a háziorvosok lehetőleg előjegyzés alapján dolgozzanak. A fertőző betegek vagy a betegségre gyanús páciensek ellátását célszerű időben elkülöníteni, egyéb betegek ellátása utánra időzíteni. A várakozók számát korlátozzák, egyszerre annyian legyenek a betegváróban, hogy egymástól legalább két méter távolságban tudjanak helyet foglalni. A személyes megjelenést nem igényló ellátást (beutalók, receptek, igazolások, leletek megbeszélése stb.) a páciensek telefonon, illetve elektronikusan vegyék igénybe. Ajánlja az orvosoknak, hogy a légúti panaszokkal jelentkező betegeket telefonon kérdezzék ki.

További részletek a háziorvosi rendelő ajtaján elhelyezett tájékoztatón olvashatók.


Lelkipásztori levél a nagyböjt és a koronavírus járvány idejére

2020. március 18.

Lelkipásztori levélben fordult a hívekhez Várhelyi Tamás szentpéterfai plébános. Ebben a nagyböjttel, az istentiszteleti renddel és a koronavírus járvánnyal összefüggő intézkedéseket részletezi, illetve buzdító gondolatokat fogalmaz meg.

Íme, a plébános levele:

Kedves Testvérek!

Plébániánk (Felsőcsatár, Horvátlövő, Narda, Pornóapáti, Szentpéterfa, Vaskeresztes) lakói!

Legutolsó közös vasárnapi szentmiséink végén elénekeltük nemzeti Himnuszunkat, amelyben kértük a Jó Isten áldását, oltalmazó jóságát. Most ismét egy balsors sújtja hazánkat, világunkat, szükségünk van az Ő védőkarjára és az egymással való közös összefogásunkra is, megmutatva, hogy nem félünk, hanem bízunk Istenben és számítunk embertársainkra, s mi magunk is tesszük a feladatunkat az adott helyzetben!

Mi, atyák is igyekszünk eszerint tenni. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia mai (márc. 17.) rendelete értelmében vasárnaptól (márc. 22.) hétköznapokon és az ünnepnapokon NEM lesznek nyilvános (azaz a nép, a hívek részvételével tartott) szentmisék, csak úgynevezett nép nélküli magánmisék, amit a pap egymaga, esetleg a kántorral együtt tart meg. Méghozzá ez sem mindegyik településünkön, hanem csak a központban: Szentpéterfán. De ott, abban a szentmisében imádkozunk plébániánk egész közösségéért is. Ez a tudat segítse az otthonlévőket! Imáinkban hordozzuk egymást és az értünk fáradozó egészségügyi, rendvédelmi, bolti, fuvarozási dolgozókat és a döntéshozókat, hogy érezzék ők is, hogy mellettük állunk, még ha fizikailag otthon is kell maradnunk, hogy a rájuk nehezedő terhet csökkentsük. (Ha nem lesz kijárási tilalom, akkor más-más vasárnapon felkeresem az adott község templomát, s ott mondom el azt az egy magánmisét, amit előtte jelzek a Facebook felületen, illetve majd a helyszínen harangszóval. Ezen szentmisék a rendelet visszavonásáig NEM látogathatóak, de otthon imádkozva megszentelhetjük ezt az időt.)

Egy kivételt említ a püspöki rendelet, a temetés esetét, de az is csak röviden és szűk körben engedélyezett. Amennyiben haláleset történne mégis bármelyik községünkben, a plébánost (Tamás atyát) kell keresni telefonon (30/306-2271).

Magyar nyelvű szentmise közvetítések: https://www.magyarkurir.hu/hirek/hol-es-mikor-kovetheto-elo-szentmise-kozvetites-osszegyujtottuk-lehetosegeket

Német és horvát nyelvű szentmisék közvetítését is igyekszünk összegyűjteni a híveinknek, és arról tájékoztatást adni. A fiatalokat kérjük, hogy türelemmel segítsék idős hozzátartozójukat elboldogulni a technika világában. Köszönjük!

A keresztelők esetében igyekezzünk későbbi (nyári) időpontot keresni. A tavaszi, nyár eleji esküvők esetében kérem az érintett párokat, hogy április elején keressük egymást, látva, hogyan alakul a helyzet.

A tavaszi kemenesaljai kirándulás Richárd atyával elmarad, az ősszel próbáljuk pótolni. A közös keresztutat feketevasárnapon (március 29.) megpróbáljuk interaktív módon megvalósítani, így a hívek otthonukban tudnak majd bekapcsolódni. (Nyilvános keresztút NEM lesz). Péntekenként felvételről hallgassunk, vagy az imakönyvből imádkozzuk majd otthon.

Az áprilisi kórustalálkozó az év második felében lesz megtartva.

A bérmálás kapcsán érdemben még nem tudunk nyilatkozni. Csakúgy, mint a nagyheti és a húsvéti szertartásokról sem. Nagyon kérjük az emberek megértését.

A hittanórákat mind a felsőcsatári, mind a szentpéterfai iskolába járó diákok számára online módon, távoktatásban megtartjuk. Kérjük a szülőket, a gyerekeket, hogy működjenek együtt, kapcsolódjanak be az oktatásba, figyeljék az adott iskola útmutatásait. Köszönjük!

Lelki (telefonos, internetes) beszélgetésre, kétségeikben Richárd atyával mindketten rendelkezésre állunk ebben az időszakban is. Bárminemű ügyben is telefonon, vagy e-mailben keressenek bennünket. Nekünk is be kell tartanunk következetesen az előírásokat, a szabályokat. Most le kell állítani, lassítani az életet, hogy lehessen életünk. Ne közösítsük ki egymást, s ne is bélyegezzük meg a másikat, hanem segítsünk testvéri szeretettel mindenkit, s tartsuk be a szabályokat, a rendelkezéseket, még ha kényelmetlenek is Ez mindannyiunk érdeke! Ajánljuk figyelmükbe a családi beszélgetéseket, játékokat, nagyszülőkkel a napi telefonos kapcsolatot, imádságot, távtanulást, testmozgást, kreativitást, olvasást, plébániánk 10 éves évkönyvének nézegetését, az emlékek felelevenítését, stb., hogy pozitív élményekkel gazdagodjunk általuk.

Nem tudjuk, mit hoz a holnap, a holnapután, az elkövetkező hetek, hónapok. De ha akarunk jobb, nyugodtabb jövőt, azért nekünk már most tennünk kell. Kicsit olyan ez, mint a kertészkedés: itt a tavasz, ültetni, vetni kell, hogy tudjuk majdan aratni, szüretelni.

Tamás atya

Az atya mindehhez hozzátette:

Most vasárnapig (március 22.) a szentmiséink még nyilvánosan lesznek megtartva, ha más rendelkezés nem érkezik a Kormánytól vagy az Egyháztól. Az idősek viszont lehetőleg NE jöjjenek már ezen napokon se.

Szentmisék ezen a héten:
szerda (március 18.), 16.00 Horvátlövő; 17.00 Pornóapáti és Vaskeresztes; 18.00 Szentpéterfa
csütörtök (március 19.): 17.00 Felsőcsatár; 18.00 Szentpéterfa
péntek (március 20.): 16.00 Narda; 18.00 Szentpéterfa
szombat (március 21.): 18.00 Szentpéterfa

A felsőcsatári templomot napközben, lehetőség szerint nyitva tartjuk a rácsig, hogy lelki forrás maradhasson községünknek. Csakúgy, mint a tavaly felújított, szabadtéri Fájdalmas Krisztus szobra, amit annak idején (1711) a pestis járvány emlékére emeltek az ősök.


Látogatási tilalom a felsőcsatári kultúrházban és a könyvtárban

2020. március 17.

Konczér Katalin polgármester a kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, összhangban a kormányzati intézkedésekkel határozatlan ideig tartó látogatási tilalmat rendelt el a felsőcsatári kultúrházban és a könyvtárban.

A március 16-án kihirdetett látogatási tilalom egyben azt is jelenti, hogy a korábban igényelt teremfoglalásokat se lehet figyelembe venni. Így nem tartható meg a kultúrház klubjában a Pinkamenti Turisztikai, Kulturális és Sportegyesület március 16-ára, keddre meghirdetett közgyűlése, bizonytalan ideig elmaradnak a fitnesz csoport foglalkozásai, továbbá a Rozmaring énekkar próbái és a Biblia-kör közösségi alkalmai is.

Az érintettek megértését kérik.


Szünetel a személyes ügyfélfogadás az önkormányzati hivatalban

2020. március 17.

Határozatlan ideig nem tart személyes ügyfélfogadást a Toronyi Közös Önkormányzati Hivatal és a felsőcsatári önkormányzat – erről közleményben értesíti a lakosságot dr. Scheid Eszter jegyző és Konczér Katalin polgármester.

Az egyes konkrét ügytípusok vonatkozásában – hagyatéki és anyakönyvi ügyintézés, föld-haszonbérleti és adásvételi szerződések kifüggesztése, továbbá szociális ügyek – új eljárásrendet határoztak meg.

Ennek az a lényege, hogy az ügyfelek személyes fogadása kizárólag előre, telefonon történt időpont egyeztetést követően (telefonszám: 94/540-521), a Toronyi Közös Önkormányzati Hivatalban történhet.

A közleményt teljes terjedelmében itt lehet letölteni:

Személyes ügyfélfogadás szüneteltetése


Mától rendkívüli szünet van a felsőcsatári óvodában

2020. március 16.

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel rendkívüli szünetet rendelt el március 16-ától, hétfőtől határozatlan ideig a felsőcsatári óvodában Konczér Katalin, a település polgármestere.

A polgármesteri döntésről szóló hivatalos dokumentumot itt lehet megtekinteni:


Korlátozások a kormányablakokban és az okmányirodákban

2020. március 16.

A kormányhivatalok a kormányablakokban és az okmányirodákban is korlátozásokat vezetnek be a koronavírus fertőzés terjedésének mérséklése érdekében. A cél, hogy az ügyfélterekben egyszerre a lehető legkevesebb személy tartózkodjon.

A kormányhivatal közleménye:

Az operatív törzs arra kéri a kormányablakok, okmányirodák ügyfeleit, hogy lehetőség szerint időpont foglalással menjenek ügyet intézni, e nélkül csak rendkívül indokolt esetben keressék fel személyesen a kormányablakokat. A kormányablakok hétfőn nyitják meg az új foglalható időpontokat, ezzel párhuzamosan kevesebb olyan ügyfelet tudnak majd fogadni, akik időpontfoglalás nélkül érkeznek. Időpont ügyfélkapuval az idopontfoglalo.kh.gov.hu oldalon, ügyfélkapu nélkül a 1818 ingyenesen hívható telefonszámon foglalható.

A kormányablakokban, az okmányirodákban és más ügyfélszolgálatokon korlátozhatják a bent tartózkodók maximális létszámát. Kérjük ügyfeleinket, hogy az ügyféltereken kívül, egymástól kellő távolságot tartva várják meg, amíg sorra kerülnek.

Az elkészült okmányokat az eddigiekkel ellentétben nem személyesen kell átvenni a kormányablakokban, okmányirodákban, illetve a postán vagy a kézbesítőtől, hanem levélküldeményként a postaládába kézbesítik azokat.

A kormányhivatalok az operatív törzs intézkedéseivel, javaslataival összhangban látják el feladataikat.

Felhívjuk az ügyfelek figyelmét, hogy a 2020. március 12-t követően lejáró, a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos valamennyi hivatalos okmánya a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényes. Az okmányok megújítására jelenleg tehát nincs szükség, azokat Magyarország területén továbbra is használhatják, külföldön azonban nem érvényesek a lejárt okmányok. Azok tehát, akiknek külföldön is érvényes okmányra van szükségük, lejárt okmányaikat meg tudják hosszabbítani a kormányablakokban.

Javasoljuk, hogy az ügyfélkapuval rendelkező állampolgárok elsősorban a megújult magyarorszag.hu oldalon elérhető online ügyintézési lehetőségeket vegyék igénybe. A leggyakoribb 750 ügykörben elérhető az elektronikus ügyintézés (a bejelentkezés ügyfélkapu regisztrációval, elektronikus személyi igazolvánnyal, vagy telefonos azonosítással történik), továbbá valamennyi ügyben lehetőség van a kérelem benyújtására ún. e-papír szolgáltatás használatával (a bejelentkezéshez szintén ügyfélkapus azonosítás szükséges).

Az ügyfélkapuval nem rendelkező ügyfelek számos ügyben postai úton is leadhatják kérelmüket. További információkért keressék fel a kormanyhivatal.hu oldalt, valamint hívják az ingyenesen hívható 1818 kormányzati ügyfélvonalat.


Felfüggesztették a DJP Pont szolgáltatásait a könyvtárban

2020. március 13.

A Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetőjének rendelkezése értelmében március 13-ától, azaz mától szüneteltetik a DJP Ponthoz kapcsolódó szolgáltatásokat szerte az országban, így a felsőcsatári könyvtárban is.

A koronavírus járvány elterjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedés visszavonásig érvényes. A korlátozásról szóló döntést a felsőcsatári kultúrház bejáratánál elhelyezett tájékoztatón is el lehet olvasni.

Íme:


Zárt kapus meccsek következnek – maximálták a résztvevők számát

2020. március 13.

“Tájékoztatjuk a megyei sportegyesületeink képviselőit, hogy március 11-étől visszavonásig zárt kapuk mellett zajlanak a megyei bajnoki labdarúgó és futsal mérkőzések valamennyi korosztályban” – olvasható az MLSZ Vas Megyei Igazgatóságának honlapján.

Az intézkedés tehát érinti a megyei labdarúgó bajnokság másodosztályának Déli csoportjában szereplő Felsőcsatári KSK csapatát, illetve mérkőzéseit is.

Ezen a hétvégén nem vasárnap, hanem szombaton lesznek a tizennyolcadik forduló összecsapásai, amikor is a Felsőcsatár a Szentpéterfa csapatát fogadja délután két órai kezdettel.

Arról, hogy maximum hány személy vehet részt a mérkőzéseken, a labdarúgó szövetség főtitkárának tájékoztatójából derül ki, amit itt lehet elolvasni:

MLSZ főtitkári-tájékoztató-levél-1

A sportvezetők kérik, hogy mindenki tartsa be a korlátozásokat, ugyanis a rendelkezések megszegése és a tájékoztatások elmulasztása súlyos fegyelmi vétséget von maga után.


Naponta többször is fertőtlenítenek a felsőcsatári óvodában

2020. március 12.

Nem vesznek részt tömegrendezvényeken, programokat halasztanak el, naponta többször is fertőtlenítenek – intézkedéseket vezettek be a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére a felsőcsatári óvodában.

Kovacsics Györgyné, a felsőcsatári óvoda vezetője az alábbi tájékoztatást tette közzé:

A felsőcsatári óvoda a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben a következő intézkedéseket hozta:

 • 2020. február 24-étől a gyerekek a kézmosást naponta többször folyékony kézfertőtlenítővel végzik, és gyakorolják a helyes kézmosás elsajátítását
 • a gyerekek által használt felületeket (asztal, mosdó, WC) a dolgozók naponta többször fertőtlenítik
 • felhívjuk a gyerekek figyelmét tüsszentéskor, köhögéskor a helyes magatartásra
 • betegségből felépült gyerekek csak orvosi igazolással vehetik újra igénybe az óvodai ellátást
 • a napközben belázasodó gyereket elkülönítjük, amíg a szülő meg nem érkezik érte
 • gyakran szellőztetünk
 • naponta mozgunk a szabad levegőn
 • nem veszünk részt tömegrendezvényeken, elhalasztjuk a tervezett programokat (úszás, hangverseny-látogatás, horvát nemzetiségi óvodai találkozó, kirándulás)

Felsőcsatár, 2020. március 12.

Kovacsics Györgyné

óvodavezető


Járványügyi intézkedések a felsőcsatári általános iskolában

2020. március 12.

Határozatlan ideig tartó intézkedéseket vezetett be szerdán Szegleti Veronika intézményvezető a Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában a koronavírus járvány elterjedésének megakadályozása érdekében.

Miközben a kormány szerdán kihirdette a koronavírus járvány miatt hazánkban elrendelt veszélyhelyzetet, ami számos tiltást is tartalmaz, az általános iskolák bezárása egyelőre nincs napirenden. Viszont néhány intézkedés szükségessé vált – így Felsőcsatáron is.

Szegleti Veronika intézményvezető az alábbi közleményt juttatta el a szülőkhöz:

Tisztelt Szülők!

Ezúton szeretném tájékoztatni Önöket, hogy a hazánkat is érintő koronavírus-járványra való tekintettel a saját hatáskörömben irányított, illetve engedélyezett, vagy iskolánk által szervezett minden közösségi programot, rendezvényt, ünnepséget, megemlékezést, versenyt a mai naptól határozatlan ideig felfüggesztek, illetve lemondok.

Határozatom a tanítási órákat, szakköröket, tanórán kívüli foglalkozásokat és a tanulószobákat egyelőre nem érintik.

Kérem Önöket, hogy tanulóink egészségének biztonsága érdekében ebben az időszakban a lehető legkevesebbet látogassanak iskolaépületeinkbe! Valamint arra, hogy tájékoztassanak, ha gyermekükkel együtt külföldi látogatást terveztek, vagy valósítottak meg.

Épületeink fertőtlenítése, fokozott tisztítása az ÁNTSZ előírásainak megfelelően történik.

Felsőcsatár, 2020. 03. 11.

Szegleti Veronika

Az intézményvezető kérdésünkre megerősítette, hogy a fentebb bejelentett intézkedések következtében elmarad a péntek reggelre a felsőcsatári kultúrházba meghirdetett március 15-ei megemlékezés. Nem tartják meg az április 8-ára tervezett költészet napi programot, továbbá az április 17-én esedékes testvériskolai találkozót pedig szeptemberre halasztják.


Tájékoztató a koronavírus fertőzésekkel összefüggő eljárásrendről

2020. március 9.

Tájékoztatót jelentetett meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ az új koronavírus fertőzésekkel kapcsolatos eljárásrendről és a teendőkről, amit többek között eljuttattak a települési önkormányzatok polgármestereihez is.

A tájékoztatót itt lehet letölteni:

Eljárásrend az új koronavírussal kapcsolatban


Járványügyi intézkedések a templomokban, a szertartásokon

2020. március 5.

A koronavírus járvány megelőzése érdekében hozott intézkedéseket a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Mint a kiadott közleményben olvasható, “a ránk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve léptettük életbe a rendelkezéseket”.

Az intézkedés értelmében

 • kérik a szentmiséken a kézfogás és a nyelvre áldoztatás elhagyását, és a kézbe áldoztatás általánossá tételét;
 • kérik a paptestvéreket, hogy a szentmisék előtt és után fertőtlenítsék a kezüket vírusok ellen hatékony folyékony kézfertőtlenítő szappannal vagy alkoholos kézfertőtlenítővel;
 • a gyóntatóhelyiség legyen rendszeresen szellőztetve, a gyóntatórácsra kérik fólia rögzítését;
 • kérik a szenteltvíztartók kiürítését, azok használatának mellőzését;
 • az egyházi intézményekben, iskolákban, plébániákon az illemhelyiségek mindig legyenek ellátva elegendő szappannal, papírtörülközővel és egészségügyi papírral, továbbá az arra illetékesek tegyék lehetővé a kézfertőtlenítési lehetőséget az épületbe belépők, az illemhelyet, valamint az étkezésre szolgáló helyiségeket használók számára (például szenzoros, alkoholtartalmú kézfertőtlenítőszer-adagoló);
 • kérik a házi betegellátásban résztvevő paptestvéreket, hogy a látogatás előtt és után fertőtlenítsék a kezüket.

A közlemény kitér arra is, hogy amennyiben a hatóság elrendeli a tömegrendezvények betiltását, ez vonatkozhat a nagy létszámú egyházi rendezvényekre is.


Naprakész járványügyi információk a koronavirus.gov.hu oldalon

2020. március 5.

Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy Magyarországon két, koronavírussal fertőzött személyt találtak: két iráni egyetemistát ápolnak a betegséggel. Ezzel egyértelművé vált, hogy hazánkban is jelen van a járvány.

A bejelentéssel egy időben elindult a a kormány hiteles és naprakész internetes tájékoztató oldala, amit a www.koronavirus.gov.hu címen lehet elérni.

A weblapon folyamatosan nyomon lehet követni a járvány hazai és nemzetközi terjedésével kapcsolatos adatokat, az aktuális intézkedéseket, a megelőzésre vonatkozó tanácsokat, illetve azt, hogy a tünetek jelentkezése esetén hová lehet fordulni. Ugyancsak innen tájékozódhatnak az állampolgárok a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs munkájáról, tájékoztatóiról, továbbá a szükséges intézkedésekről.

A csütörtöki kormányfői sajtótájékoztatón a többi között elhangzott az is, hogy egyelőre a szervezőkre bízzák, megtartják-e a közeli hetekben esedékes tömegrendezvényeket és egyéb, több embert vonzó kulturális és sporteseményeket. A kormány a jövő hét elején dönt például arról, lesz-e országos ünnepség március 15-én.

A csütörtök délutáni adatok szerint Magyarországon két fertőzött van. Huszonnégyen vannak karanténban és 230 mintavétel van folyamatban. A világban tegnap estig 3 ezer 268 beteg hunyt el, 95 ezer 748 személy fertőzött meg és 53 ezer 418 tekinthető gyógyultnak.

Ezek az adatok szintén megtalálhatóak és folyamatosan frissülnek a hivatkozott kormányzati oldalon. Érdemes mindenkinek figyelnie a weblapon közzétett információkat.


Tíz pontos figyelmeztetést adott ki a kormány

2020. február 28.

A kormány kiemelten kezeli a koronavírus-járványt, az Operatív Törzs folyamatosan működik – közölte csütörtökön este a Kormányzati Tájékoztatási Központ, amely tíz pontos figyelmeztetést is kiadott a magyar állampolgárok számára.

“Magyarországon továbbra sem tudunk koronavírusos betegről, de sajnos nem zárható ki, hogy ide is megérkezik a vírus, hiszen Magyarországhoz egyre közelebbi országokban megjelent a vírus: a gócpont Észak-Olaszországban van. A járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésére és felelősségvállalására szükség van” – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Ezért kiemelten felhívják a magyar állampolgárok figyelmét a következőkre:

1. A legfontosabb, hogy ne utazzanak fertőzött területekre.

2. Ha mégis megteszi ezt valaki, akkor regisztrálja magát a Konzuli Szolgálatnál, hogy tudjunk róla és el tudjuk érni, ha baj van.

3. Ha valaki fertőzött területről érkezik haza, lehetőleg ne menjen közösségbe és figyelje saját magát. Ha valaki magán tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlel, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja az NNK 06 80/277-455, illetve a 06-80/277-456 zöldszámokat.

4. Aki otthon marad, vigyázzon a saját családtagjaira is. Lehetőleg elkülönülve legyen.

5. Kiemelten fontos az alapos kézmosás, különösen minden olyan esetben, ha olyan helyen voltak, ahol sok ember van. Pl. a közösségi közlekedés használata után.

6. A szülők ne engedjék gyermeküket 2 hétig iskolába, ha az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban járt.

7. Azok a munkavállalók is maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban jártak. Ebben a cégek, munkáltatók együttműködését is kérjük.

8. Azok az egyetemisták is maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban jártak.

9. Az is fontos, hogy másokra figyeljünk. Ha bárki, aki maga körül olyan emberről tud – legyen magyar vagy külföldi állampolgár-, aki fertőzött területen járt, kérje meg őt, hogy maradjon otthon és ne menjen közösségbe, telefonon értesítse háziorvosát vagy a zöldszámot.

10. Ha valakinél felmerülne a koronavírus gyanú és beigazolódna, hogy  fertőzött, akkor működjön együtt a hatóságokkal.

Ha mindezt betartjuk közösen, akkor már nagyon sokat tettünk a megelőzésért.

(Kormányzati Tájékoztatási Központ)