Aktuális

Vasárnap megáldják a felújított Fájdalmas Krisztus-szobrot

2019. november 22.

Ünnepélyes külsőségek közepette áldja meg vasárnap, november 24-én délelőtt Inzsöl Richárd káplán a felújított Fájdalmas Krisztus-szobrot, ami – a jelenlegi ismereteink szerint – Felsőcsatár legrégebbi köztéri szobra.

Az egyházi év lezárásaként, november 24-én, Krisztus király vasárnapján áldja meg a település északi bejáratánál elhelyezkedő, felújított Fájdalmas Krisztus-szobrot Inzsöl Richárd káplán. A hívek a délelőtt háromnegyed 9-kor kezdődő ünnepi szentmise keretében körmenetben vonulnak majd a szoborhoz.

A szoborfülke és a szobor restaurálása, felújítása két évvel ezelőtt vette kezdetét. Erről és a szobor történetéről akkor ebben a bejegyzésünkben írtunk. Felsőcsatár legrégebbi, egyes adatok szerint 1720-ban, de mindenképpen az 1710-11-ben pusztító pestisjárvány után készített köztéri alkotása a Fájdalmas Krisztus-szobor, ami az alsócsatári falurészen, az Arany János utca elején található. Készítője sajnos nem ismert.

A korábban a szoborfülke tetején álló, az időjárás nyomán erősen megrongálódott szobor felújítását az egyházközség kezdeményezte, a restaurálást Sejber Mihály vasvári szobrász végezte el. A költségeket a Szent István Alapítványon keresztül a hívek egy százalékos felajánlásaiból és a templomi gyűjtésekből fizette az egyházközség, emellett a szoborfülke felújításával, illetve a környezet kialakításával összefüggő munkálatokból a helyi lakosok és iparosok is kivették a részüket – tájékoztatott Várhelyi Tamás plébános, aki ezúton is köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki bármilyen módon részt vett a község legrégebbi szobrának helyreállításában. Egyben arra kérte a felsőcsatáriakat, hogy minél nagyobb számban legyenek ott a körmenetben és a szobor ünnepélyes megáldásakor.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!