Aktuális

Plébániai hírek – Megtisztítják és felújítják a Szentháromság-szobrot

2020. július 29.

A felsőcsatári egyházközség az év eleji tanácskozása során elhatározta, hogy a településen rossz állapotban lévő köztéri szobrok közül az idén a templom előtt álló Szentháromság-szobor felújításával folytatja ezen törekvéseit.

Itt emlékeztetünk arra, hogy tavaly elkészült a fájdalmas Krisztus-szobor a falu határában a Szent István Alapítvány jóvoltából. A felújított alkotást Krisztus király vasárnapján áldották meg.

Várhelyi Tamás plébános e helyen is fontosnak tartotta köszönetet mondani mindazoknak, akik az adójuk 1 százalékának felajánlásával hozzájárultak az alapítvány bevételeihez és ezáltal a munkájához.

“Ugyanígy szeretném megköszönni a híveknek az elsővasárnapi templomi perselygyűjtéseink során nyújtott támogatást is, hiszen ez is elősegíti a tervezések és a megvalósítások lehetőségét. S bár két elsővasárnapi gyűjtés a járványhelyzet miatt az idén kimaradt, de jó érzés, hogy sokan odafigyelnek az elsővasárnapokra, és többet tesznek a perselybe vagy küldenek, ha éppen nem tudnak aznap templomba jönni” – tette hozzá a plébános.

Visszatérve a Szentháromság-szoborhoz, azt július elején bontották le és vitték el a kőfaragó mester, Sejber Mihály műhelyébe, ahol elkezdődött a szobor tisztítása és felújítása. Az idén 115 éves alkotást annak idején (1905) a felső- és alsócsatári római katolikus hívek állíttatták a Szentháromság dicsőségére.

Várhelyi Tamás szerint a szobor felújítása már nagyon időszerű volt, ahogy azt a mellékelt képek is mutatják.

Mindez egyébként a szobor szétszedése után vált láthatóvá, hiszen a szobor magassága miatt közelről nagyon nem lehetett megnézni az alakokat. A szobor restaurálása mellett a kovácsoltvas kerítést is felújítják.

A plébános arról is tájékoztatott, hogy a hegyi kápolnában a héten kicserélték a bejárati ajtót, amire szintén ráfért a felújítás.

“Igyekeztünk az ablakok színével összhangba hozni az ajtót, ami az első látásra talán szokatlannak tűnik, hogy világos színű a korábbi sötétbarna helyett. A tölgyből készült faajtóra két kis ablak is került, hogy az odalátogatók betekintést nyerhessenek a kápolnába. A hegyi kápolna kapcsán tervben van még az ablakok fakereteinek állagmegóvó kezelése” – mondta el az atya.

A Szent Miklós-templomban június végén befejeződött a reflektorok cseréje, gazdaságosabb LED lámpatesteket szereltek fel. Az alapítvány időközben pályázatot adott be a templom külső festésére.

“Mint emlékezetes, a toronysisak rézbádog cseréjénél a torony le lett festve, viszont a templom többi külső része nem, így ezt most pályázat útján szeretnénk megvalósítani” – fogalmazott a plébános, majd így fejezte be a tájékoztatóját:

“Köszönjük minden mesterembernek és segítőnek a munkáját, amivel igyekeznek egyházi épületeinket jó karban tartani, róluk megfelelően gondoskodni.”

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!