Aktuális

Több mint kétmillió forintot eredményezett a templomi gyűjtés

2021. január 21.

Kereken 6 ezer eurót, azaz több mint kétmillió forintot juttat el a szentpéterfai plébánia a Sisaki Püspökségre a múlt vasárnapi templomi gyűjtés eredményeként a horvátországi földrengés okozta károk helyreállítására – tudatta Várhelyi Tamás plébános.

A szentpéterfai plébániához tartozó, horvátok lakta falvakban – Felsőcsatáron, Nardán, Horvátlövőn és Szentpéterfán – az elmúlt vasárnap tartottak templomi gyűjtést a horvátországi földrengés okozta károk helyreállítására, a rászorulók megsegítésére. Az erről szóló felhívást itt lehet újra elolvasni.

Várhelyi Tamás plébános a gyűjtés eredményeit ismertetve elmondta: Felsőcsatáron 203 ezer forintot helyeztek a hívek a perselybe, ezt az összeget 100 ezer forinttal egészítette ki a helyi egyházközség, így a falu összesen 303 ezer forinttal járult hozzá a gyűjtés eredményességéhez.

A négy, horvátok lakta településen összesen 2 millió 44 ezer 740 forint jött össze. Ebben benne van a plébániához tartozó, németek lakta falvak – Pornóapáti és Vaskeresztes – lakói által a gyűjtésben részt vevő települések templomaiba eljuttatott pénzadomány is. A gyűjtés eredménye euróra átszámítva 5 ezer 700 euró, amit a plébánia 6 ezer euróra egészített ki. Összességében tehát a plébánia több mint kétmillió forintnak megfelelő eurót juttat el a Sisaki Püspökséghez a földrengés okozta károk helyreállítására.

A pénznek bőven lesz helye, amint az a Magyar Kurír katolikus hírportálon megjelent helyszíni riportból is kiderül. A többi között ezt lehet olvasni a cikkben:

“A sziszeki székesegyházat sem hagyta érintetlenül a földmozgás, már a december 28-ai, első rengésben megdőlt a tornya, a másnapi, legnagyobb rengés miatt a helyzet még súlyosabbá vált, ezért elővigyázatosságból le is emelték helyéről a torony nagy részét. Most ott áll a katedrális, és mellette a torony csúcsa, mint egy hatalmas legófigura két, összeillesztésre váró darabja. Az utcáról nem látszik, de a templomtető is beszakadt, magával sodorva a mindössze öt éve épített új orgonát. Az épület homlokzata stabilnak látszik, de valójában könnyen lehet, hogy el kell majd bontani.”

A fotókat ugyancsak a hírportáltól kölcsönöztük.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!